Ексклюзиви
субота, 19 січня 2019 19:27

"Німці цілували нам руки"

Автор: ФОТО надане Валентиною Харченко
  Гайсинський танцювальний колектив “Сузір’я” першу репетицію провів 24 березня 2010 року.Валентина Харченко третя зліва у верхньому ряду
Гайсинський танцювальний колектив “Сузір’я” першу репетицію провів 24 березня 2010 року.Валентина Харченко третя зліва у верхньому ряду

Із керівничкою гайсинського танцювального колективу "Сузір'я" Валентиною Харченко, 63 роки, домовились про зустріч у кафе "Каштан". Разом з нею приходять ще 10 жінок. Сідаємо за столик. Валентина Миколаївна дістає фотоальбоми. На знімках жінки в яскравих сценічних костюмах.

— На жаль, немає фото, де ми у повному складі, — каже Валентина Миколаївна. — У нашому "Сузір'ї" 22 учасниці. Всі дуже артистичні, творчі і доброзичливі. А головне — талановиті. Середній вік колективу — від 30 років і до сімдесяти "плюс". За час нашого існування ми вивчили гуцульський, молдавський, циганський танці, чардаш, польку-карапет, рок-н-рол, танець "Ніч яка місячна". Також була спільна постановка з дитячим танцювальним ансамблем "Усмішка".

У середині вісімдесятих років Валентина Харченко вела гурток хореографії у клубі цукрового заводу. Згодом її ж випускниці запропонували створити танцювальний колектив для дорослих. 24 березня 2010 року пройшла перша репетиція "Сузір'я". Зараз колектив збирається раз на тиждень. Орендують приміщення у торговельному центрі "Європейський". За рік можуть підготувати від одного до трьох танців.

— Якби ви знали, як ми чекаємо цих репетицій, — говорить Ніна Іщук, 55 років. — Кожна наша зустріч — це свято. Для ювілярів нашого колективу готуємо сюрпризи, придумуємо сценки, тематичні свята — "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", "Тисяча і одна ніч", "Буратіно", також пародируємо артистів. Якщо хтось одружує свою останню дитину, то проводимо обжинки в українському стилі. Цікаво збиратися в когось вдома і разом займатися випічкою чи готувати щось незвичне, наприклад, гуляш-левеш. Також любимо спорт. Одного разу каталися на квадроциклах. А на Водохреще щороку збираємось в Крутогорбі, варимо юшку, хтось пірнає в ополонку.

Танцювальний колектив неодноразово виступав на сцені гайсинського будинку культури, будинку для літніх людей. У 2014 року брав участь в угорському танцювальному фестивалі "Балатон".

— Крім того ми любимо разом подорожувати, — додає Валентина Миколаївна. — Їздили на екскурсію до Австрії, три роки поспіль — на термальні джерела в Угорщину. Також відпочивали у Карпатах.

Жінки починають згадувати поїздки.

— У Карпатах ми катались на трамвайчику. Були одягнуті в українські народні костюми, — усміхається Ніна Іщук. — Всю дорогу співали, а на зупинках танцювали. Виходили дуже гарні колоритні імпровізації. Молодь, дивлячись на нас, також приєднувалася до танцю. Інші туристи були вражені, німці цілували нам руки. В Угорщині ми теж весело проводили час, танцювали. Там нас уже добре знають.

Всі хореографічні постановки придумує Валентина Харченко. Сценічні костюми шиють на замовлення.

— Валентина Миколаївна має величезний талант, — говорить Марина Колесникова, 69 років. — Вона закохана у танці і без них не уявляє свого життя.

— Наш керівник — дуже чуйна і добра людина, — приєднується Ірина Рижак, 57 років. — Ми її обожнюємо.

— А я обожнюю вас, — відповідає Валентина Миколаївна.

Усі жінки сміються.

Валентина Харченко п'ять років мешкала за кордоном

Валентина Харченко народилась 11 листопада 1955 року в Іллінцях. Батько, Микола Родіонович Гладкий, був військовим. Грав на духових інструментах у військовому оркестрі будинку культури. Згодом сім'я переїхала до Гайсина. Валентина закінчила місцеву школу №4 та музично-педагогічний факультет Вінницького педагогічного інституту. Разом з чоловіком-військовим п'ять років мешкала в Угорщині. Там була керівником танцювального колективу "Южаночка". Має двох синів та п'ятеро онуків. Чоловік Микола займається підприємницькою діяльністю.

Зараз ви читаєте новину «"Німці цілували нам руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають