Ексклюзиви
субота, 19 січня 2019 19:01

"Впровадимо сімейні ферми. Плануємо створити освітній центр"

Автор: фото з власного архіву Миколи Фурсенка
  Микола Фурсенко с книжкою про села Фурси та Чмирівка
Микола Фурсенко с книжкою про села Фурси та Чмирівка

— Перший рік був кошмарним. На мене подав до суду колишній голова. Звинувачував у тому, що я нібито забираю землю у людей. Та я лише дотримувався закону і платив податки. За 12 місяців село перестало бути дотаційним, — каже голова Фурсівської об'єднаної територіальної громади Микола Фурсенко, 71 рік.

Він 2000 року став керівником села Фурси Білоцерківського району. 2017-го очолив новостворену Фурсівську ОТГ. До неї входять шість населених пунктів — Трушки, Матюші, Пищики, Фурси, Безугляки та Чмирівка. За роки керівництва Миколи Івановича село стало одним із кращих у районі. Торік бюджет поповнився на 17 млн 709 тис. грн. До його головування не перевищував 112 тис. грн.

— На посаду покликали земляки. 2000 року я був заступником начальника головного організаційно-мобілізаційного управління Генерального штабу збройних сил, — говорить. — Односельці написали листа міністру оборони України із проханням повернути мене у село. Я погодився. Але вдома мене чекала розруха. Найперше питання, яке вирішили — опалення. Наш населений пункт отримував мало газу. Ми провели газопровід із Білої Церкви довжиною 6 кілометрів. Комунальні установи обладнали міні-котельнями. Облаштували системи подачі води, пробурили нові свердловини й обладнали туалетну мережу. Від уряду Великобританії отримали грант на суму 200 тисяч гривень на очищення річки Кам'янка та русла в селі Фурси

2000-го Микола Фурсенко відвідав Польщу й уклав угоду про співпрацю та обмін досвідом з керівництвом спільноти Скшишув Терновського повіту. Цьогоріч планує налагодити співробітництво з населеними пунктами Молдови та Словаччини.

Голова громади сприяє розвитку підприємництва. У с. Фурси створили понад 1 тис. робочих місць. Свою виробничу і підприємницьку діяльність ведуть компанії "Баварія", "Аніко", "Добробут-Агро", "Ліріс", "Ромашка", "Профіль", "Арда Метал Пекеджинг Україна", "Мостехагро", деревообробна дільниця, житлово-комунальне виробниче підприємство (ЖКВП). Досвід переймають села з інших областей.

— Відродили культуру, — продовжує Микола Іванович. — Маємо хорові колективи, дитячий театр, студію гончарства, ансамбль бандуристів, гурток бісерної мозаїки. Збудували футбольний стадіон. Щорічно проводимо чемпіонати з футболу, волейболу та легкої атлетики.

В ОТГ працюють чотири школи і п'ять дитячих садків. Живуть п'ятеро заслужених учителів. У Фурсах мешкають відомі спортсмени — член збірної України з біатлону Яна Бондар, чемпіон Європи з трекових велогонок Володимир Дюдя та п'ятиразовий чемпіон України з велогонок Богдан Мусієнко.

Цьогоріч в ОТГ збудують медичну амбулаторію, центр надання адміністративних послуг, дитяче містечко "Левада", проведуть капітальний ремонт центральної дороги Фурсів.

— Почнемо зводити молодіжно-розважальний центр на місці колишнього смітника. Вартість — 2,5 мільйона гривень, — каже Микола Фурсенко. — Впровадимо сімейні ферми на колгоспному дворі за програмою Міністерства АПК. Плануємо створити освітній центр. У Пищиках навчатимуть за гуманітарним напрямком, у Фурсах — за фізико-математичним.

ОТГ співпрацює із благодійною організацією "Божі приховані скарби". Надають допомогу інвалідам війни та праці, дітям із вадами розвитку, малозабезпеченим і багатодітним родинам. У Фурсах діє підприємство для людей із обмеженими можливостями. Виготовляють інвалідні візки та милиці.

— У нашому населеному пункті позитивна динаміка народжуваності. Щороку — близько 100 малюків. Молодь становить 37 відсотків населення, — каже Микола Іванович. — Про Фурси написано дві книжки — історія села та Голодомор 1932–1933 років.

Микола Фурсенко народився у Фурсах у сім'ї колгоспників. Закінчив Київський університет ім. Тараса Шевченка за спеціальністю геодезія та картографія. Випускник української програми Гарвардського інституту державного управління ім. Джона Кеннеді. Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. 30 років служив у Збройних силах України та СРСР. Полковник. Голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. Має дружину Наталію, 68 років. Діти — 34-річний Іван та Богдана, 47 років. Є дві онучки — 7-річна Марія та Ганна, 22 роки.

18 жінок, яким понад 90 років, живуть у селі Фурси.

Зараз ви читаєте новину «"Впровадимо сімейні ферми. Плануємо створити освітній центр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають