субота, 25 травня 2019 15:53

У власність громади передали 814 гектарів землі

Держгеокадастр передав у власність Коломацької об'єднаної громади Полтавського району понад 814 га землі. Зокрема, в комунальну власність перейшли 14 га пасовищ поряд із селом Василівка, які збиралися без згоди сільської ради передати атовцям.

— Прийшла особа, яка нібито представляла ­інтереси сімох атовців. Показала мені вже розроблену документацію на сім ділянок по 2 гектари. Лише дозволу сільської ради не вистачало, щоб вони могли вступити у право власності. Складається враження, що це все організовано якимось агрохолдингом. Свого погодження ми не дали, адже це земля, яку використовують селяни як пасовища. У Василівці тримають майже 50 голів великої рогатої худоби. Її потрібно десь пасти, — каже 34-річний Євген Почечун, голова Коломацької ОТГ.

6 травня селяни на знак протесту перекрили трасу Київ — Харків біля Василівки.

— Після протестів селян ми домовилися з ­Держгеокадастром про передачу цих земель у нашу комунальну власність. 10 травня пройшла сесія ­нашої сільської ради, де прийняли звернення до Держгеокадастру. 14 травня я підписав акт приймання-­передачі земель сільськогосподарського призначення у комунальну власність Коломацької громади. Ті 14 ­гектарів пасовищ, необхідних селянам Василівки для випасу великої рогатої худоби, які збиралися виділити атовцям, теж перейшли у нашу власність. Тепер залишилося об'єднати ці сім ділянок в одну й змінити цільове призначення території із "землі для ведення особистого селянського господарства" на призначення "сіножаті та пасовища", — розповідає Почечун.

Після цієї процедури власники худоби зможуть продовжити використовувати землю як пасовища.

Досі не було вирішено питання про 14 га сінокісу, які Держгеокадастр передав у власність місцевому фермеру 53-річному Михайлу Плахтію.

— Це земля мого батька та сестри. Вони працювали в колгоспі. Але паю не отримали. До суду з цього приводу я пішов 2013-го. 2015 року вже було рішення на мою користь. Усі документи в мене є. Тоді сільська рада не розпоряджалася землями за межами населеного пункту, — говорить Плахтій.

Коломацька сільська рада подала на фермера до суду, де оскаржує його право власності.

— Засідання відбудеться 12 червня. Діятимемо залежно від рішення. Якщо воно буде на нашу користь — то добре, тут будуть пасовища. Якщо ні — шукатимемо іншу землю та мінятимемося з ним, — говорить ­Почечун.

Зараз ви читаєте новину «У власність громади передали 814 гектарів землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають