Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 00:03

Результати оголосять не пізніше двох тижнів після виборів

Вибори до Верховної Ради в Україні проходять кожні п'ять років в останню неділю жовтня. Чергові парламентські вибори мали відбутися 27 жовтня 2019 року. Однак новообраний президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск парламенту VIII скликання. Дострокові вибори призначили на 21 липня.

Вони проводяться в період 60 днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Виборча кампанія і реєстрація партій-кандидатів у Центральній виборчій комісії стартувала на наступний день після публікації указу. Подача документів до ЦВК завершилася за 30 днів до виборів.

До складу Верховної Ради України входять 450 депутатів. Половина нардепів проходить у парламент на підставі голосування за виборчими списками кандидатів від політичних партій — пропорційна система. Ще 225 парламентаріїв обираються в одномандатних округах за мажоритарною системою відносної більшості.

Понад 60% українців візьмуть участь у голосуванні на дострокових виборах. Про це свідчать результати опитування "Моніторинг електоральних настроїв українців", проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" з 29 червня по 3 липня.

Не пізніше двох тижнів після голосування ЦВК оголосить офіційні результати парламентських виборів, а перша сесія Верховної Ради IX скликання може початися вже 31 серпня 2019.

Зараз ви читаєте новину «Результати оголосять не пізніше двох тижнів після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають