Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 14:00

Жителі Яблунівки вимагають в іноземної компанії повернути землі

Жителі села Яблунівка Білоцерківського району вимагають у чеської агропромислової компанії "Ресіліент" повернути землі місцевому товариству "СВК ім. Щорса".

Чехи незаконно заволоділи ділянками загальною площею 411,2 га, переконують люди. Раніше із проханням посприяти поверненню земель зверталися до міської поліції Білої Церкви. Проводили там протест.

Земля розташована в межах Яблунівської та Пилипчанської сільських рад. 2016-го була у власності компанії "СВК ім. Щорса". Тоді ця фірма на два роки здала ділянки в оренду німецькому підприємству "Бертольд". Після закінчення договору землі мали повернути українській компанії, їх планували розпаювати і поділити між селянами. Натомість німецьке підприємство начебто підробило документи і перепродало ділянки чеській фірмі. Після цього "Бертольд" ліквідували.

— Німці розпаювали ділянки по два гектари між якимись підставними студентами. А ті продали паї чехам, — говорить сільський голова Яблунівки Анатолій Савчук, 57 років.

У травні цьогоріч представники "Ресіліенту" знищили на площі 20 га посіви пшениці, яку вже висіяли селяни, кажуть у Яблунівці. Через це місцеві змушені вирізати худобу. Переконують, що її нічим годувати.

— Паї між селянами ми почали ділити 2017 року. І потім уже виявили, що німці незаконно віддали землю чехам, — каже голова компанії "СВК ім. Щорса" Юрій Пелих, 64 роки. — Тоді колишній керівник нашого підприємства Микола Ехінець подав у суд. Хотів так добитися повернення земель. То до нього приїхали люди у масках. Погрожували. У Миколи Миколайовича стався інсульт. У лікарні він помер.

Із селянами ми їздили під чеське посольство у Київ. Хотіли поговорити з дипломатами. Але до нас ніхто не вийшов.

В агропромисловій компанії "Ресіліент" запевняють, що землею володіють законно. Придбали її на початку 2018 року. Маємо документи купівлі-продажу, говорять у компанії.

Як саме купували наділи у німецької фірми, в українському офісі "Ресіліенту" говорити відмовилися.

Іноземці мають право орендувати чи купувати українські землі. Але у їхній власності ділянки можуть бути не більше року. Потім, за законом, землі мають перепродати, каже юрист 42-річний Максим Запаскін:

— У разі невиконання цієї вимоги продаж може здійснюватися примусово.

У поліції відкрили справу після звернення людей. Триває слідство.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Яблунівки вимагають в іноземної компанії повернути землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають