Ексклюзиви
субота, 15 грудня 2018 16:23

Водогін проводять у трьох селах

— Біля Макарцівки є одна нафтогазова вишка і вісім розвідувальних свердловин. Під час робіт нафтовики підривають деякі пласти землі. Через це рівень води у свердловинах і колодязях нижчає. Від цього страждають чимало сіл. Ось і приходиться тягти воду, — розповідає 61-річний Олександр Іщенко, голова Чорноглазівської сільської ради, до якої також належать Бершацьке, Глухове, Долина, Макарцівка, Носівка, Трирогове.

У Макарцівці провели водогін за 3 млн грн. Ним користуються 80 із 120 жителів.

— 600 тисяч дав район, решта — із сільського бюджету. Гроші пішли на труби, свердловину й роботи, — продовжує Олександр Михайлович. — Півтора мільйона лишилося, проте їх недостатньо, аби підключити решту людей. В бюджет на наступний рік закладемо ще якісь кошти. Комунікації від центральної труби до двору люди проводять за власний кошт. У кожного по-різному — комусь треба 5 метрів труб, комусь — 10.

Підрядник — підприємство "Альтера".

Торік у Чорноглазівці оновили водопровід — замінили на пластикові труби. В решті населених пунктів сільради підведеної води немає. Якщо знайдуть кошти — роботи почнуть у Глуховому.

У Горі та Шмиглях Щербанівської об'єднаної територіальної громади теж тягнуть воду. У Горі живуть 780 людей. У Шмиглях — 153. На проект витратять 1 млн 479 тис. грн із сільського бюджету ОТГ.

— У Горі є діюча мережа й артезіанські свердловини. Але вони містять багато фтору — не відповідають санітарним нормам, — розповідає В'ячеслав Макаренко, 41 рік, начальник управління житлово-комунального господарства Щербанівської сільської ради. — У Шмиглях ніколи не було водогону. Люди пили з колодязів і домашніх свердловин. Тому вирішили провести водогін в обох селах. Нам пропонували поставити спеціальні фільтри для доочистки води з артсвердловин у Горі. Це дешевше, ніж прокладати туди гілку водогону. Але остаточно це проблеми не вирішить. Тому тягнемо "міську" воду. Розробили проект так, щоб гілка до Гори пролягла через Шмиглі, яке розташоване вздовж траси.

Жителі Шмиглів заплатять по 4 тис. грн за розробку проектів. Підводити воду до будинків також будуть власним коштом.

Зараз ви читаєте новину «Водогін проводять у трьох селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають