субота, 18 травня 2019 15:28

У Василівці селяни можуть залишитися без пасовищ

6 травня поблизу села Василівка Коломацької об'єднаної громади Полтавського району місцеві мешканці перекрили міжнародну трасу Київ — Харків. ­Мітингують проти передачі 14 га сільських пасовищ у власність місцевого фермера 53-річного ­Михайла Плахтія.

На трасу виходять кілька десятків людей. Багато з дітьми, дехто приїхав на велосипеді. Одна з жінок тримає картонку з написом: "Заберають у селян землю". У Василівці живуть майже 800 людей, тримають 40 корів.

— Весною потрібно виганяти велику рогату худобу пастися. Ми завжди це робили. Але цьогоріч побачили, що пасовища розорані, — розповідає місцевий житель 52-річний Володимир Кудінов.

Голова Коломацької ОТГ 35-річний Євген Почечун стверджує, що Держгеокадастр без відома сільради передав землю у власність фермера.

— Прикро, що люди в передачі земель звинувачують владу громади й особисто мене. Ми погодження не давали, намагаємося протидіяти цьому в юридичному полі, оскаржуємо право власності фермера в суді. Доки тяганина триває, він не мав права обробляти територію, — каже Євген Олександрович.

— Селянам необхідні луки для випасу худоби. Держгеокадастр віддав їх під посіви. Можливо, умисно, а може, через те, що не знає про важливість земель для села, — приєднується до розмови 41-річний Олександр Олефіренко, мешканець сусідньої Ковалівки, приїхав підтримати акцію.

— Це остання крапля. Нас переконували, що доки йде суд, орати пасовища не будуть. По закону має бути так, але відбувається справжнє самозахоплення. Ми звернулися з цього питання до депутатів обласної й Верховної Ради. Хочемо, щоб нас почули. Це перша акція, зупинятися не збираємося, — розповідає депутат Коломацької сільської ради 56-річна Віра Богданець, організатор акції. — В тому, що відбувається, винна місцева влада. Плахтій відсудив собі право на землю. Але в іншому місці її відмовилися давати. Надайте під посіви іншу територію, а цю зробіть громадським пасовищем.

Доки селяни ходять дорогою, водії сигналять.

— Розумію, що люди відстоюють свої інтереси. Але мені потрібно потрапити на роботу. Навряд чи цей захід принесе якісь результати, — говорить Сергій із Харкова. Його чорний легковик стоїть впритул до мітингарів. Він та ще дехто з водіїв намагаються проїхати через натовп, незважаючи на людей.

Зрештою селяни вирішують звільнити дорогу на 10 хв. і пропустити автомобілі. Акція триває майже 2 год.

55-річний Олександр Кулініч був головою Василівської сільради до об'єднання, зараз — заступник голови громади. Зустрічаємося в сільраді після акції.

— Фермер Плахтій ще 2013 року почав через суд вимагати собі пай. За допомогою свідків доводив, що його батько та сестра працювали в колгоспі. Документів про це не мав. У суді постановили, що він повинен мати пайову землю. Але на нашій території сільськогосподарської землі вже не залишилося. Він виготовив проектну документацію на ділянку, яка під пасовищами, — зауважує Кулініч.

Михайло Плахтій має майже 100 га для обробітку. Про те, які культури вирощує, не розповідає.

— Земля у Василівці — моїх батька та сестри. Вони працювали в колгоспі. Але паю не отримали. В суд я пішов 2013 року. 2015-го було рішення на мою користь. Усі документи є. Тоді сільська рада не розпоряджалася землями за межами населеного пункту, — пояснює Михайло Плахтій.

137 пасовищ зареєстрував Держгеокадастр на території Полтавської області з 2016 по 2019 роки.

"Держегеокадастр не міг йому відмовити"

— Плахтій мав рішення суду й Держгеокадастр не міг йому відмовити, — розповідає голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в Полтавській області 35-річний Вадим Чувпило.

— Також у Василівці ще одна проблема. Так само 14 гектарів землі хочуть віддати нібито сімом атовцям — по 2 гектари кожному. Я цих людей навіть не бачив. Недавно до мене прийшов один чоловік, нібито їхній представник. Показав розроблену документацію на землю. Лише дозволу сільської ради їм не вистачає. Складається враження, що це організував якийсь агрохолдинг, аби за такою схемою забрати землі, — говорить Євген Почечун.

— Раджу зареєструвати цю землю як громадські пасовища. Такий механізм є. Інформації про вплив агрохолдингу не маю, — каже Чувпило.

8 травня Євген Почечун із мітингарями відвідав Держгеокадастр. 10 травня на сесії Коломацької ОТГ прийняли клопотання щодо передачі 16 га земель у власність громади.

— Потім запускатимемо процес їхньої реєстрації як громадських пасовищ, — додає Євген Олександрович. — Із землею Михайла Плахтія трохи важче. Чекатимемо рішення суду, засідання призначене на 12 червня. Якщо суд стане на наш бік — добре, в іншому випадку шукатимемо можливості обміну цих земель на інші.

Зараз ви читаєте новину «У Василівці селяни можуть залишитися без пасовищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають