Ексклюзиви
субота, 21 вересня 2019 14:55

Понад тиждень горить бункер цукрового заводу

Автор: ФОТО із соцальної мережі ”фейсбук”
  У Гайсині із 8 вересня горить бункер цукрозаводу, де зберігаються пелети
У Гайсині із 8 вересня горить бункер цукрозаводу, де зберігаються пелети

15 вересня в Гайсині евакуювали 34 людей із будівель поруч із цукровим заводом. Перекрили газ 97 хатам, у 47 — вимкнули електрику. Це зробили, бо з 8-го числа на підприємстві горить бункер, де зберігаються пелети. Із нього йшов сильний дим. Подання газу і струму поновили наступного дня.

— Загоряння сталося в одному зі складів зберігання. Вже відновили подачу електроенергії та газу на прилеглих територіях, відновили рух, — говорить директор заводу Андрій Шелестюк, 52 роки. — Зараз ситуація вже контрольована.

— 8 вересня побачили, що із залізобетонного бункера валить дим. У хаті не було чим дихати. Вогню не бачили. Тільки у п'ятницю, 13 числа, наїхали туди пожежні машини із цистернами, — розповідає 32-річна Євгенія Лісіна. Її батьки живуть поруч із заводом. — Пожежники охолоджували стіни бункера, бо залити воду всередину неможливо — приміщення зверху закрите. Увечері стало зрозуміло, що в бункері жар.

Напередодні евакуації рятувальники пробили дірки в конструкції бункера і почали лити туди воду.

— Було видно, як із дірки летять іскри, — веде далі Євгенія. — Про евакуацію мені сказали батьки. Попросили, щоб приїхала й допомогла зібрати речі. У мене дитина — астматик. У школу не ходить через їдкий дим. Пожежники нас запевнили, що обвалу бункера не буде. Але ми хотіли б, аби вийшли керівники заводу і все прояснили.

До 17 вересня було перекрито дорогу повз завод. Машини не пропускали поліцейські.

Станом на 13:00 18 вересня, пожежа в бункері ще не була повністю ліквідована. Хоча загоряння було локалізовано ще 14-го числа. Поновилося через високу температуру всередині.

— Коли 8 вересня ми прибули до заводу, то встановили, що в бункері горить технологічне обладнання і пелети на площі 40 квадратних метрів. Залучили до роботи вісьмох рятувальників, — говорить підполковник гайсинської пожежної частини №10 Микола Мудрак, 43 роки. — 13-го числа почався повний процес горіння. Начальник гайсинського районного сектору служби порятунку Володимир Мороз прийняв рішення долучити рятувальників із Вінниці та зібрати резервний караул.

Загалом вогонь гасили 24 рятувальники та шість одиниць техніки.

— Ліквідували займання 14 вересня. Та тепловізор зафіксував усередині бункера температуру від 500 до 700 градусів. Рятувальники були виснажені. Залишили будівлю у стані самостійного горіння, — веде далі Микола Мудрак. — Газ і світло відключали, бо не були впевнені, що бункер не обвалиться. Коли зрозуміли, що не впаде, все поновили. Процес горіння триватиме ще кілька діб. Та він уже пішов на спад. Причини пожежі будемо з'ясовувати.

На місці події працювали керівництво району, оперативно-слідча група гайсинської поліції, бригада електромережі та екcтрена медична допомога.

— Екологічної катастрофи немає. Це нещасний випадок на виробництві. Тому не можна від керівництва цукрового заводу щось вимагати. Сюди викликали спеціалістів. Ситуацію контролюють. Господар заводу, кого врахує за потрібне, покарає, — розповідає голова громадської організації "Громадський рух Гайсинщини" 58-річний Сергій Рижак. — Якщо перекривали дорогу, то значить — був ризик обвалу залізобетонної конструкції. Якщо впаде, то пелети із жаром будуть розлітатися. Тому хоча би дві пожежні машини мають чергувати там цілодобово.

Працюють близько 500 людей

14 вересня Гайсинський цукрозавод розпочав сезон цукроваріння. Сировину для переробки постачають із виробничих підрозділів Продовольчої компанії "Зоря Поділля". Там буряк вирощують на площі у 13 тис. га.

Завод планує прийняти 150 тис. т давальницької сировини.

Минулого виробничого сезону завод виробив 120,6 тис. тонн цукру. У виробничий період на підприємстві працюють близько 500 людей.

Продовольча компанія "Зоря Поділля" належить п'ятому президенту України Петру Порошенку.

Зараз ви читаєте новину «Понад тиждень горить бункер цукрового заводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають