неділя, 21 квітня 2019 15:45

Освячені гілки верби не можна викидати

21 квітня православні відзначатимуть Вербну неділю — входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні страждань і розп'яття.

— Цей вхід величний тим що люди зустрічають Христа з особливою урочистістю. Як справжнього героя і переможця, — говорить настоятель гайсинського храму Святого великомученика й цілителя Пантелеймона Православної церкви України Ярослав Вольвин, 33 роки. — Колись так зустрічали царів і стелили перед ними гілля. Тоді люди клали перед Спасителем пальмове листя, одяг. Звичай відзначати цю подію передався нам, і робимо ми це з великою радістю. З часом торжество почало наповнюватися українськими традиціями. Свято стали називати Вербною неділею, бо пагони цього дерева розпускаються одними з перших і цвітуть та зеленіють до цього дня.

Дата Вербної неділі змінюється. Завжди припадає на шосту неділю Великого посту.

— Тиждень, який передує торжеству, теж називається Вербним. Він готує православних до такої величної події, — каже отець Ярослав. — У різних храмах освячують вербу ще в суботу на вечірні. Але здебільшого освячення відбувається в неділю. Після цього віряни несуть вербу додому. Гілочки символізують перемогу життя над смертю, тому охочих освятити їх зазвичай багато. Таким чином ми вшановуємо Спасителя.

Після Вербної неділі починається Страсний тиждень, який передує Великодню.

За церковними традиціями викидати освячене гілля не рекомендується. Коли воно зів'яне — його спалюють.

Зараз ви читаєте новину «Освячені гілки верби не можна викидати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають