субота, 16 березня 2019 15:53

Мешканці села Гора нарікають на купи будівельного сміття біля школи

Автор: Світлана Бондарева
  У селі Гора поруч із школою на вулиці Новій місяць скидають глину, землю та будівельне сміття
У селі Гора поруч із школою на вулиці Новій місяць скидають глину, землю та будівельне сміття

Доводиться взувати чоботи

— Уже з місяць звозять будівельне сміття та землю. Люди кажуть, що з Розсошенців, з якогось будівництва. Зараз трохи підсохло, а коли мокро надворі — грязі по кісточки. Доводиться ходити у кирзових сапогах, щоб взуття не псувати, — скаржиться мешканка села Гора Ольга Кірічок, 43 роки.

У селі Гора поруч із школою на вул. Новій місяць скидають глину, землю та будівельне сміття. Місцеві нарікають, що бруд несеться у хати, магазин і школу, що через дорогу. Більшість людей ходять у кирзових чоботях, щоб не псувати взуття.

Майданчик для вивозу землі розташований між автобусною зупинкою "Гора", школою, магазином і приватними будинками за високими огорожами.

Від зупинки у напрямку школи йдуть двоє чоловіків. Один із них — учитель фізкультури 30-річний Василь Мурзаєв.

— Землю звозять протягом останнього місяця. Коли розмиває — грязно. Діти зі школи часто ходять у магазин, що поруч. На шкільні сходи й коридори приносять на взутті грязь і глину, — розповідає Мурзаєв.

— Оцю дорогу ще мої предки допомагали будувати. Завозили плити, — продовжує Ольга Кірічок. Худа жінка у сірій куртці із зібраним волоссям у низький хвіст. — Вони хочуть перевести дорогу ось туди, у рівчак. А тут, — показує на навали землі, — буде якась площадка. Збоку йде очисна. Вони її засипали. Під утрамбованою тракторами землею та сміттям ще з шість самосвалів снігу. Я вже скандалила із водіями, які везуть все сюди. Он авто, — киває на трактор і вантажівку, що стоять посеред сусідньої вулиці. — Якраз ці хлопці привозили.

Прямуємо до вантажівки, біля якої стоять троє чоловіків. Обтираю об залишки снігу глину, що налипла на підошви.

— У Полтаві на вулиці Миколи Дмітрієва копають котлован. Це поряд із районною лікарнею. Замовником є управління капітального будівництва Полтавської облдержадміністрації. Вони обрали це місце під висипку ґрунту, — пояснює директор приватного підприємства "МОД-Сервіс" Михайло Дорошин, 58 років. — Ми — підрядна організація, що копає котлован і вивозить ґрунт. Звідки взялось будівельне сміття в мішках і без них — не знаю. Ну, ми сторожити не будемо. Сюди доставляємо тільки землю. Працюємо з 8-ї до 15-ї години.

— Що далі буде — не знаю. Місцева адміністрація у курсі справи. Вивезли поки що шосту частину. Можливо, надалі звозитимемо ґрунт в інше місце. Куди покажуть, — розводить руками.

Із кінця вул. Нової на автобусну зупинку йде місцева фельдшер Анна Лунгуляк, 40 років.

— Тут колись планують зробити об'їзну дорогу. Були батьківські збори, говорили, що поставлять довкола школи огорожу. Тимчасово потерпіти бруд можемо. Ось, перевзулась і пішла, — показує на гумові чоботи.

Частину дороги планують перенести на 20 м, аби розширити шкільну територію й убезпечити дітей.

— Є дві дороги: одна заасфальтована, друга — засипана щебенем. Якраз другу підправлять. Коли буде готова — невідомо. Поки що засипаємо цей кар'єр, щоб подалі її розширити. Для самої дороги ще потрібно зробити проект, профінансувати тощо. Це не так швидко, — пояснює архітектор Щербанівської ОТГ Володимир Пономаренко, 43 роки. — Надалі все облаштуємо і буде порядок.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці села Гора нарікають на купи будівельного сміття біля школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають