субота, 04 травня 2019 22:53

Білоцерківводу звинуватили у забрудненні річки

Біля міської ради представники Організації українських націоналістів вимагали розірвати договір із товариством "Білоцерківвода". Підприємство неякісно працює і дозволяє забруднювати річку Рось, пояснили. Мовляв, допускає туди потрапляння брудної води і нечистот.

Міському голові Геннадію Дикому подарували 5-літрову пляшку рідини зеленого кольору.

— Це вода із місцевості, де живуть ваші батьки — каже голова Бирюківської сільської ради Олег Гончар, 41 рік. — Я особисто її набирав. Це те, що ви зробили з річки Рось.

— Ви нам жити не даєте в селах своїми фекаліями, — говорять активісти. — Людей оббрехали, що ніби виявили чотири незаконні врізки на річці Рось і з них усе текло. Насправді була одна.

Міський голова перервав розмову. У нього онлайн-нарада з губернатором, пояснив. Пікетувальники поїхали на підприємство "Білоцерківвода". Закидали вхідні двері багнюкою з річки. На порозі лишили пляшки із брудною водою.

— Це не та вода, що виходить із труб нашого підприємства. У нас була перевірка. Аналізи проводила незалежна лабораторія. І зразки відбирали у присутності громадських активістів, — говорить директор товариства Тетяна Бойко. — На даний момент є чотири врізки стічних вод, які забруднюють річку. Про це складені акти. Вони передані в поліцію.

Річку не забруднюють. Понад 12 млн грн витратили на заміну фільтрів, які очищають питну воду, кажуть на підприємстві.

— Ми відкриті для спілкування. Але не до крикунів, які плутають водопостачання та водовідведення, — додає після візиту протестувальників Тетяна Бойко. — Стан річки Рось — це наш головний біль. Але вирішити його ми можемо тільки за допомогою держави. Цілодобово 700 робітників Білоцерківводи працюють для міста. Усувають аварії. Краще б ті крикуни прийшли до нас трудитися. Побачили б, яка це важка робота.

— У 1980-х роках я працював на водоочисних спорудах. Позаторік за ініціативою громадських активістів там побувала робоча група. Помітили, що змінили технологію очищення води, — говорить громадський активіст Віктор Левицький, 58 років. — Раніше система очищення води споживала 20 тисяч кіловат за добу і працювали 20 чоловік. На ній очищали воду від бактерій. Ця водоочисна система більше не працює. Мертві бактерії тепер скидають у річку. Так економлять.

Мер пообіцяв провести аналіз води. Представники громадськості зможуть бути присутніми при відборі зразків. Аналіз проводять кілька лабораторій за кошти міського бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Білоцерківводу звинуватили у забрудненні річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають