Ексклюзиви
субота, 13 липня 2019 16:23

"У ґрунт додаю добрива з низьким вмістом азоту"

Автор: Ірина Мамрига
  Людмила Патлатюк нові сорти садових лілій саджає влітку
Людмила Патлатюк нові сорти садових лілій саджає влітку

— Якщо в гаманці є зайвих кілька десятків гривень, не повертаюсь із базару без квітів. Обожнюю їх. Тому й клумба моя квітує з ранньої весни і до морозів. Раніше для своїх дітей, а тепер і для сусідських виготовляю розкішні букети до свят першого й останнього дзвоників. Ділюся розсадою зі знайомими, — усміхається гайсинчанка Людмила Патлатюк, 43 роки. Зараз на її подвір'ї цвітуть садові лілії шести сортів. Запрошує помилуватися ними.

— Колись посадила ніжно-рожеві лілії на квітнику перед хатою, — каже Людмила. — На вулиці діти грали у футбол, і за якихось дивних обставин м'яч влучав тільки в ці лілії. Я зрозуміла: це місце для них не підходить. Пересадила квіти вздовж доріжки, також на задньому дворі. Зараз у моїй колекції є темно-бордові, оранжеві, жовті, рожеві, два види білих. До речі, це улюблені квіти покійної бабусі чоловіка.

За словами Людмили, садові лілії люблять часте розпушування ґрунту.

— Але розрихлювати землю потрібно акуратно, щоб не пошкодити цибулини. Якщо саджаю нові квіти, то у ґрунт додаю спеціальні мінеральні добрива з низьким вмістом азоту. Восени зрізую стебла дуже низько і прикриваю сумішшю перегною з соломою. Це захищає цибулини від морозів. До поливу теж потрібно підходити з розумом. Надмірна кількість вологи може призвести до гниття цибулини. Якщо ґрунт занадто сухий, лілія не ростиме. Тому поливати потрібно своєчасно.

Щоб рослина не витрачала сили на визрівання насіння, намагаюсь одразу видаляти відцвілі квіти і насіннєві коробочки. Так лілія цвістиме довше і квіти будуть крупнішими.

Людмила пересаджує лілії раз на три-чотири роки восени. Нові сорти купує і саджає в липні.

Зараз ви читаєте новину «"У ґрунт додаю добрива з низьким вмістом азоту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають