пʼятниця, 28 червня 2019 16:02

Половина крадіжок у Полтавському районі скоєні з дач

З початку року в Полтавському районі зареєстрували 124 крадіжки. Половина скоєні з дач. По 32 злочинах ідуть суди. Правоохоронці сплеск крадіжок називають сезонним явищем. Бо весною і влітку люди лишають на вулицях і в господарчих приміщеннях дачний інвентар. Злодії крадуть його, коли власників немає на місці.

— Постійно надходять повідомлення про зникнення металевих речей та електроінструментів. В середньому маємо дві заяви на місяць про крадіжки свійських тварин і птахів. Це кролі, кури, свині, — розповідає керівник Полтавського районного відділення поліції 35-річний ­Микола Коваль. — Рік тому в селі Вербове вкрали дорослого бика. Відвели в сусіднє село й замкнули у сараї. Правоохоронці із господарем знайшли його по слідах. Відкрили кримінальне провадження й направили до суду. Цього місяця з двору у Тахтауловому вкрали 15-кілограмове ­порося. Також була крадіжка індика з індичатами. З приводу фруктів і городини надходять одиничні звернення. Останні були у вересні торік. Розкрили крадіжку кукурудзи в Тахтауловому з приватного господарства. Вона вже була зібрана. За це місцевого непрацюючого притягли до кримінальної відповідальності, заплатив штраф.

Як крадуть тварин і птахів?

— У селах немає освітлення. О дев'ятій вечора люди здебільшого вже сидять по домівках. Тому вночі злодії творять, що хочуть. Буває, приїздять на авто, крадене вивозять у мішках. Інколи тварин несуть на спині або ведуть на ­поводі.

Куди здають крадене?

— Якщо це птиця чи тварини — залишають собі або продають, — продовжує керівник Полтавського районного відділення поліції ­Микола Коваль. — Із металом інша ситуація. У районі не так багато точок прийому, тому нерідко везуть украдене на околицю міста. Прикраси здають у ломбард.

Охарактеризуйте потенційного крадія. На кого варто звернути увагу?

— Є кваліфіковані злодії. Вони знають, як правильно віджати вікно чи відкрити замки. А є просто місцеві люди, які хочуть нажитися на односельцях. Останніх набагато більше. Це непрацюючі, які ведуть аморальний спосіб життя. Чоловіки і жінки. Колишні в'язні, наркомани, алкоголіки.

Недавно затримали чоловіка, який зараз перебуває у СІЗО. Приїхав на Полтавщину з Дніпропетровської області до знайомого в Андріївку, що межує з Диканським районом. Крав із товаришем металеві речі із сусідніх сіл Полтавського, Диканського та Решетилівського районів. Навіть викрав автотранспорт. Він раніше судимий, може знову сісти у в'язницю.

Навіщо йдуть на злочин?

— Найчастіше просто хочуть випити. Роботи в селах немає. Краще викрасти металеву річ, здати на металолом, випити від горя й далі по колу. У Полтавському районі не така плачевна ситуація, як в інших. На це впливає розташування населених пунктів недалеко від Полтави, тобто багато людей зайняті в ­місті. ­Голови ОТГ намагаються завести на свою територію якісь підприємства для збільшення кількості робочих місць.

Як уберегтися від злодіїв?

— Щонайменше треба встановлювати на двері надійні запираючі засоби. Люди часто вважають, що їх крадій не зачепить. Сараї закривають на гачок. Ну й собака ще може врятувати господарство. Якщо це будинок або квартира — допоможе сигналізація, надійні двері, решітки на вікнах.

Що робити, коли засік злодія на ­гарячому?

— Якщо є можливість — затримати і викликати поліцію. Кожна ситуація індивідуальна.

Є роз'яснення суду щодо застосування сили до крадія чи особи, яка вдерлася на приватну власність. Раніше, якщо в будинок залізла людина з ножем або зі зброєю, власник мав оцінити шкоду, яку міг завдати йому нападник. Зараз таких колізій у законі немає. Якщо в будинок хтось вдерся і ви завдали злодію шкоди — з поганого боку в суді на вас це не вплине. Є чітке роз'яснення Верховного суду стосовно ситуації, коли хтось вдерся у ваше домогосподарство.

Назвіть наймасштабнішу крадіжку за цей рік.

— Кілька місяців тому в Щербанях наркоман прийшов на автостоянку, надурив охоронців і представився ­водієм вантажівки. Сів у чуже авто, ­намагався завести, проте там не було ­акумуляторів. Охоронець допоміг переставити акумулятор із іншої автівки. Власник прийшов вранці і помітив зникнення вантажівки. Добре, що були встановлені ­джіпіес-трекери, тому відслідкували рух і затримали.

Відкриють першу в районі поліцейську станцію

— Зараз ми обговорюємо з Мачухівською об'єднаною громадою відкриття поліцейської станції. Там постійно перебуватиме дільничний офіцер поліції. Також буде прив'язаний один із трьох патрулів у районі. Всі виклики надходитимуть до них на планшет, — каже Микола Коваль. — Люди зможуть звертатися сюди, щоб написати заяву чи ще що, а не їхати до Полтави.

Розміститься станція в колишньому приміщенні сільради на вул. Лялі Убийвовк, 1.

— Усе упирається в сесію Полтавської облради, на якій повинні виділити кошти. Як тільки профінансують — за місяць облаштуємо приміщення, закупимо все необхідне і правоохоронці почнуть виконувати свою роботу, — додає Микола Михайлович.

Зараз ви читаєте новину «Половина крадіжок у Полтавському районі скоєні з дач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають