субота, 15 червня 2019 15:34

"Навіщо чоловікам груди? Вони ж не годують немовлят молоком"

Автор: ФОТО з власного архіву Юлії Рацебуржинської
  У бібліотеці п’ятирічного Лева книжки з анатомії людини. З конструктора будує лікарні. Хоче зробити наноробота, який убиватиме інфекції
У бібліотеці п’ятирічного Лева книжки з анатомії людини. З конструктора будує лікарні. Хоче зробити наноробота, який убиватиме інфекції

— Почнемо з мозку. За допомогою нього ми думаємо, — говорить Лев Рацебуржинський, 5 років. — Він каже всім органам, що робити. Серце перекачує кров. За допомогою легенів ми дихаємо. Їх дві. Шлунок перетравлює їжу. Як і кишечник. Це така довга трубка.

Рік тому Лев попросив батьків купити книжки з анатомії людини. У дитячій кімнаті для нього повісили плакат із будовою тіла. Придбали сину магнітну гру, де з органів та елементів скелету складають людину.

— Я завжди мріяв водити сільський автобус. Але на всякий случай запасу чемоданчик із ліками, — продовжує. — Ще хочу розробити наноробота. Його треба запустити в кровоносну систему. Своїми довгими ножками буде схоплювати інфекції і мікроби погані. Допомагатиме організму справлятися з хворобами.

— Ми з тих батьків, які не кажуть дитині "підростеш — дізнаєшся". Коли Лев став питати про людський організм, ми у доступній формі відповідали, — говорить 28-річна Юлія Рацебуржинська. — Коли не знали — шукали в інтернеті. Слава гуглу. Син не просто запитує, а й аналізує. Каже: "Мам, а навіщо чоловікам груди? Вони ж не годують немовлят молоком". А якось запитав: "У жирафи шия така довга, значить, сигнал про те, що вона обпекла ногу, доходитиме довше, ніж до мене?". Я довго сміялася, але ж він каже правду.

Коли Лев запитав у батьків, нащо перед їжею мити руки, ті розказали про мікрофлору кишківника, травну систему та обмін речовин. У 4 роки хлопчик захопився анатомією. Любить дивитися рекламу медичних засобів. Роздає всій сім'ї "призначення" від болю в горлі та тромбів.

У бібліотеці Лева п'ять книжок з анатомії. Юлія дала сину свій шкільний підручник із природознавства. Читають разом. З конструктора "Лего" будує лікарні.

— Якось запитав, коли в нього сформувалися органи. Відповіла, коли був у мене в животі. Подумав і каже: "Як добре, що у мене є мозок і я можу думати!". Не обдарованих дітей не буває. Треба просто зрозуміти, до чого у них схильність. Не вірю, коли хтось каже: "Моєму нічого не цікаво, сидить днями в планшеті". Можливо, колись він просив у батьків телескоп і книжку з астрономії. А вони сказали, що він ще для цього малий.

Зараз ви читаєте новину «"Навіщо чоловікам груди? Вони ж не годують немовлят молоком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають