Ексклюзиви
неділя, 30 грудня 2018 16:36

"Моє найдорожче дерево — 6-річне. Коштує 600 гривень"

34-річний Віталій Сороковий із Безручок Полтавського району 10 років вирощує лимони в теплиці на 6 соток. Має майже 700 дерев. Продає їх на ринках обласного центру.

— Найчастіше купляють маленькі,

бо вони дешевші. Але декому цікавіше придбати дерева вже з плодами чи хоча б із квітами, — розповідає Віталій.

Зустрічаємось у кафе біля Південного вокзалу в Полтаві. Віталій 14 років працює столяром на залізниці, ремонтує вагони. Вирощування лимонів — його хобі.

— Першим у моїй сім'ї захопився лимонами й мандаринами батько Микола Миколайович. Спершу для себе. Потім почав продавати, десь по 40 рослин на рік, — говорить Віталій. — Дійшло до того, що лимони не поміщалися в хаті. Прийшлося робити теплицю надворі. Взимку її закриваємо, весною — відкриваємо. Вона як автономний термос з освітленням, що автоматично включається-виключається. Світло має горіти 12 годин на добу.

Найстарішому лимону 35 років.

— Він лише на рік за мене старший. Це був перший лимон, який посадив батько. Витримав сотні пересаджувань, росте у горщику. Щороку дає плоди — до 50 кілограмів. Заввишки десь 2 метри. Про його вік говорить хіба що розлоге гілля. Рясно цвіте завжди. Це дерево застало і моє народження, і появу мого сина. Для лимонів це нормально. Можуть жити 80–90 років. Добрив йому додаємо раз на чотири місяці.

Віталій виростив 450-грамовий плід.

— Для продажу вирощую лише лимони сорту Павловський. Це витривале деревце заввишки від 1,5 до 2 метрів. Плоди тонкошкірі й запашні. Отримав свою назву за те, що вже понад 100 років вирощується у російському місті Павлові. Сорт чудово пристосований до кімнатних умов. Може рости зі слабким освітленням і при відносно низькій температурі. Із жовтня до березня рослини відпочивають. Можна їм знизити температуру до 15 градусів і продовжать активно рости. Але краще хай відпочивають.

Торік у Віталія купили 180 лимонів, цьогоріч — 250. Коштують від 30 до 600 грн.

— Що більше дерево — то дорожче. От виноград чи якісь інші рослини, якщо в один сезон не продав, то наступного коштуватимуть так само. З лимоном по-іншому. Через півроку буде дорожчий, бо підросте.

Кількарічні лимони коштують в "Епіцентрі" дві тисячі гривень. Якщо мають 20–30 років — в інтернеті такі продають по 2 тисячі доларів. Моє найдорожче дерево — 6-річне. Коштує 600 гривень. Найдешевші, яким не більше року — віддаю за тридцятку.

З одного 7-річного дерева вдома можна зібрати 20–40 кг лимонів за рік. Плід достигає 12 місяців.

— На горщиках своїх лимонів хочу видрукувати напис: "Раз и навсегда оградите себя и своих близких от покупки витамина С". Треба мати підхід до покупців. Одна справа — виростити дерева, а інша — продати. Я в Полтаві здаю їх в магазини квітів під реалізацію. Забираю половину вирученого. Нещодавно уклав договір з "Епіцентром". Зараз розробляємо прейскурант. Впевнений, що отримуватиму більше. З 6-річного дерева матиму вже не 600, а мінімум 1000 гривень, — каже Віталій.

— Раніше знайомі сміялися. Мовляв,

що там ті лимони. Дарма. Я за годину на залізниці отримую 36 гривень. Чистими — 300 на день. На лимонах у день можу мати 1000 гривень. Планую відкрити невеликий магазин у Полтаві.

Є ідея навесні висадити 15 дерев у ґрунт, щоб вони постійно росли й плодоносили. Велике, до 2 метрів і віком від 6 років, здатне давати майже 200 кілограмів на рік. Якщо росте в ґрунті під сонцем — бере від природи, що йому потрібно. Буду лимонами торгувати. Домашні смачніші, запашніші та соковитіші. Плід може висіти на дереві понад півтора року. Смак трохи змінюється, але їсти його можна.

Одна сім'я купила у Віталія три дерева з плодами.

— Люди часто сприймають лимон як кімнатну рослину. Заливають його, пічкають добривами зайвий раз. А треба розуміти, що лимон — та сама яблуня, тільки може рости в кімнаті. У багатьох дерево перестає плодоносити за кілька років. Бо не пересаджують вчасно.

Зараз ви читаєте новину «"Моє найдорожче дерево — 6-річне. Коштує 600 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають