Ексклюзиви
субота, 14 вересня 2019 15:45

"Його Бог создав, щоб Україну прославляв"

Автор: Ярослава ФОНІНА
  На заході виступив музика із власноруч виготовленою лірою
На заході виступив музика із власноруч виготовленою лірою

— Котляревський — це талант. Його Бог создав, щоб Україну прославляв. Зараз про нього знають мої онуки, вчать твори. Велика людина була, — говорить полтавець 75-річний ­Богдан Фур'ю. Одягнений у вишиванку з червоними нитками. Щороку приходить на вересневі заходи на згадку про українського письменника Івана Котляревського. Його вважають засновником нової української літератури завдяки "Енеїді". Також один із відомих творів — "Наталка Полтавка".

Цьогоріч минуло 250 років із дня народження Івана Петровича. Розважально-пізнавальні заходи в місті тривали з 6 по 13 вересня.

9 вересня, у день його народження, о 13:00 — день відкритих дверей у музеї-садибі Івана Котляревського. Поряд, на Соборному майдані, облаштували мистецький майданчик зі сценою. Там виступають актори обласного драматичного театру імені Миколи Гоголя з виставою "Наталка Полтавка". Глядацька зона майже порожня.

— Дивись, Ганю, на сцену, не вертись, — каже 50-річна жінка маленькій 3-річній дівчинці, вочевидь, внучці. Сидять у першому ряду на дерев'яних ­стільцях. Ганя позирає на солодку вату, яку продають неподалік на ярмарку "Найкращі товари Полтавщини".

Вистава з уривків триває з півгодини.

— Чула, а Зєлєнскій гдє? — дві жінки повільно йдуть за натовпом, аби втрапити на територію музею-садиби Івана Котляревського. Сьогодні тут День відкритих дверей. У черзі обговорюють чутки про приїзд президента України Володимира ­Зеленського. Розмови про його візит до Полтави ходять останні два місяці. Прогнозують, що має представити нового голову Полтавської обласної адміністрації. Поки що обов'язки виконує Олег Пругло.

— Та не буде його! Йдіть вже! Видно, ще не рішив, кого призначати губернатором, — підганяє чоловік позаду.

Відвідувачів зустрічають працівниці музею в образах сучасниць Котляревського. Вітають від імені знайомих і родичів Івана Петровича. За ними — стіл, на якому розкладені марки, конверти та печатка з написом "Полтавщина — край любові" і дата "9 вересня 2019".

Серія марок лімітована, всього їх виготовили 560.

Представники полтавської влади, член Спілки філателістів України та директор музею-садиби гасять марку. Разом натискають на печатку, залишаючи відбиток, потім підписують чотири конверти.

Після погашення марки гості ­розходяться садибою. Чоловік 10 слухають 80-річного лірника Івана Новобранця, який співає одну із стародавніх українських дум. Музика розташувався навпроти входу в хату Котляревського. Позаду неї троє бандуристок грають пісню про кохання. Біля них у тіні сидять поліцейські.

Зараз ви читаєте новину «"Його Бог создав, щоб Україну прославляв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають