субота, 17 серпня 2019 11:27

Гречані голубці тушкують 50 хвилин

— Уперше приготувала такі голубці 20 років тому. Не люблю рис і вирішила спробувати страву з гречкою. Тільки кладу більше м'ясного фаршу, ніж її. Виходить дуже смачно, — говорить 55-річна Світлана Богдан із Гайсина.

Для гречаних голубців потрібні одна капустина, 0,5 кг фаршу, півсклянки гречки, морквина та цибулина, 1,5 ст. ложки томатної пасти для тушкування.

Спершу слід поставити на плиту велику каструлю з водою. Туди має вміститися качан капусти. Поки закипає вода, з капустини вирізають внутрішню тверду частину. Коли вода закипіла, капустину опускають в окріп ­поглибленням униз і за 3 хв. перевертають. Проварюють ще пару хвилин. Охолоджують.

— Поки остигає, можна зайнятися начинкою, — каже господиня. — Гречку відварюю до напівготовності. ­Роблю фарш і в миску з ним викладаю кашу. Обсмажую подрібнену цибулю й натерту моркву. Додаю в начинку. З'єдную всі інгредієнти. Добре вимішую, солю й перчу. За бажання можна додати спецій.

Остиглу капустину розбирають руками на окремі листки.

— Якщо необхідно, то можна обрізати товсті місця біля основи капустяного листка, — веде далі Світлана. — Підготовлений листок капусти повертаємо основою до себе і викладаємо на нього невелику кількість фаршу. Згортаємо трубочкою, ховаючи краї всередину. Голубці кладу в містку каструлю з потовщеним дном або в скляний жароміцний посуд. Викладаю максимально щільно і швом униз, аби не розпадалися.

Страву заливають томатною пастою, розведеною у двох склянках води, солять і ставлять на плиту.

— За бажання можна додати ще трохи сметани чи кетчупу, — додає гайсинчанка. — Доводимо голубці до кипіння, прикручуємо вогонь і тушкуємо 40–50 хвилин. Капуста в кінці приготування повинна бути повністю м'якою.

Подаються гречані голубці зі сметаною.

Зараз ви читаєте новину «Гречані голубці тушкують 50 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають