субота, 22 червня 2019 15:44

"Через стрес сильно захворіла. Спочатку був бронхіт, потім запалення легень"

— Останні слова матері, які я почула: "Ти побудь із тьотьою, а я зараз приїду". Навіть гадки не мала, що найрідніша людина мене просто залишить. Постійно плакала, бо ніяк не могла зрозуміти — де мама і що з нею сталося? Мене втішали, але не згадаю, що саме казали, — розповідає 27-річна Марина ­Сидорчук із Немирова.

Її у вересні 2000 року здала в Іванівський інтернат Калинівського району мати Людмила Григорівна, бо не могла утримувати трьох дітей після смерті чоловіка Леоніда. Крім Марини, мала ще двох доньок. В інтернат вирішила відвезти наймолодшу.

У сиротинці дівчина провчилася до 16 років.

— Коли туди потрапила, через стрес сильно захворіла. Спочатку був ­бронхіт, потім запалення легень, — продовжує Марина. — Довго лежала, з легенів відкачували рідину. Потім три місяці тривала реабілітація. За цей важкий час ніхто з рідних не приїжджав. Минув рік. Я майже заспокоїлась. З'явилися друзі, почала звикати. Аж тут вихователька принесла листа з дому. Писала мама. Розповідала, що у них все добре, старші сестри ходять до школи. У мене знову ніби рана відкрилася. Нічого не розуміла. Нянечка допомагала відписувати. У всіх листах я запитувала — чому мене ніхто не забирає, не приїжджає? Та все марно.

В інтернаті працювали дуже добрі люди — і вихователька, і нянечка, і завідуюча. У мене почалася творча діяльність. Співала, читала вірші, була ведучою свят. Зрештою, зрозуміла — хто гарно навчається, той має багато переваг. Здібні діти їздили в подорожі, відпочивали. Зробила висновки і стала ще більше старатися.

Одного дня до інтернату прийшов чоловік маминої сестри Ігор. Двоє його синів також виховувалися тут, згадує Марина.

— Познайомилися і він став ­навідуватися й до мене. Дядько приходив щовихідних і завжди приносив пачку печива чи вафлі. Після закінчення п'ятого класу забрав нас на канікули до моєї бабусі по маминій лінії. Ось тоді я вперше побачилася з мамою. Запитала: "Чому?" Вона відповіла: "Якби не віддала, то ти б нічого тут не бачила. А так одягнена, накормлена і маєш змогу подорожувати. Для тебе так краще".

Відтоді Марина Сидорчук на канікули приїздила до бабусі. Допомагала по господарству. Після закінчення школи вступила до Вороновицького професійного училища й отримала спеціальність швачки. Потрапила на швейну фабрику в Немирові. Там зустріла майбутнього чоловіка Володимира. Зараз виховують доньку ­Софію, 8 років.

— Досі намагаюся зрозуміти, що в моєму житті відбувалося, знайти пояснення маминої байдужості до мене, — каже Марина.

Зараз ви читаєте новину «"Через стрес сильно захворіла. Спочатку був бронхіт, потім запалення легень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають