Ексклюзиви
субота, 25 травня 2019 15:33

Золото дорожчатиме

— Українці традиційно міняють гривні на долари і так зберігають заощадження. На руках у населення є майже 83 мільярди доларів, за даними Національного банку. Якщо всі депозити в банках перевести у валюту, отримаємо тільки 15 мільярдів доларів. Це неправильно. Гроші повинні працювати, а не лежати під матрацами, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— Сьогодні ситуація з банками стабільна. Чергової кризи не прогнозують. Зберігати гроші на депозиті надійно. У середньому банки пропонують 12,3 відсотка річних. Ті, хто любить ризикувати, обирають вищі ставки. Є люди, які категорично відмовляються нести гроші в фінустанови чи йдуть лише в державні банки. Популярні як довгострокові, так і короткострокові депозити. Дехто обирає вклади до запитання, коли кошти можна зняти з картки достроково. Якщо впевнені, що гроші не знадобляться найближчі п'ять років, кладіть їх на валютний депозит на кілька років. Тоді вдасться заробити. Якщо кошти треба найближчим часом, перевагу варто надати гривневим вкладам на кілька місяців або рік.

Міністерство фінансів активно рекламує облігації внутрішнього державного займу. Однак вони не надто доступні для населення. Банки переважно працюють із клієнтами, які можуть вкласти в облігації від мільйона гривень. ­Звісно, трапляються пропозиції й від тисячі гривень. Але є додаткові витрати на відкриття та обслуговування рахунку. Доведеться витратити в рази більше, а заробити нічого не вдасться. Проте облігації мають багато переваг. Наприклад, не треба сплачувати податок із доходу, ризик втратити гроші майже нульовий. Також можна добре заробити — облігації пропонують під 15–20 відсотків.

— Українці не поспішають нести гроші в банки, бо не довіряють їм. Це пов'язано з нестабільною політичною ситуацією в країні. Також маємо малу суму гарантування вкладів — 200 тисяч гривень. Гроші обіцяють повернути протягом 1–12 місяців. За останні 10 років розмір компенсації не змінився, — каже фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов.

Загалом у світі депозити втрачають популярність. Банки пропонують зберігати гроші під 1–2 відсотки річних. Інколи ставки взагалі мінусові. На депозиті варто тримати не більш як 200 тисяч гривень. Якщо маєте більші заощадження, інвестуйте в себе. Отримайте гарну освіту, відкрийте бізнес. Щоправда, й тут треба тверезо оцінити всі ризики.

Вигідно зберігати гроші в банківському золоті. Сьогодні його прирівняли до активів першої категорії. Золото вже не товар, це майже гроші. Крім того, дорогоцінного металу стали менше добувати. Тому ціна на нього лише зростатиме. Водночас така інвестиція підходить громадянам, які можуть чекати понад 10 років. Тоді можна отримати прибуток. Якщо немає такої змоги, купувати банківське золото не варто.

Зараз ви читаєте новину «Золото дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають