Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 00:12

Українка виграла юніорський Вімблдон

Киянка 17-річна Дарія Снігур виграла Вімблдонський тенісний турнір серед юніорок у Лондоні, Велика Британія. У фінальному матчі українка перемогла Алексу Ноель з США у двох партіях — 6:4, 6:4, поступаючись у першій — 1:4.

Снігур — друга українка, яка перемогла на юніорському Вімблдоні. 2004-го виграла Катерина Бондаренко. Також наші юніори здобували перемоги на інших турнірах Великого Шолома: 1991 року Андрій Медведєв виграв чемпіонат Франції, 2010-го цей же турнір підкорився Еліні Світоліній, а позаторік Марта Костюк була найсильніша в Австралії.

Перемога на юніорському "Шоломі" не гарантує успішних виступів на дорослому рівні. Серед 76 переможниць у ­дівчат тільки шестеро вигравали згодом головний турнір — француженка Маріон Бартолі, Каролін Возняцьки з Данії, латвійка Олена Остапенко, Симона Халеп із Румунії та Ешлі Барті, Австралія.

Снігур цьогоріч дійшла до півфіналу чемпіонату Австралії, а у Франції зупинилася у чвертьфіналі. Вона займається тенісом у Києві під керівництвом Лариси Савченко — радянська тенісистка, яка 1988-го була 13-та у світовому рейтингу серед жінок. За манерою гри — сміливою і агресивною — Снігур нагадує одеситку 19-річну Даяну Ястремську, яка цьогоріч на дорослому Вімблдоні дійшла до 1/8 фіналу. Натомість 24-річна Еліна Світоліна, найкраща українська тенісистка, сповідує інший теніс — менш ризикований.

Світоліна — нині сьома в рейтингу, показала найкращий результат на турнірах "Великого Шолома". Вона дійшла до 1/2 фіналу і там поступилася майбутній переможниці — 27-річній Симоні Халеп із Румунії. Світоліна показала добру фізичну підготовку, але нічого не могла вдіяти з потужним і різноплановим тенісом суперниці. Халеп добре працювала ногами, вела матч на вигідній для себе швидкості й "забивала" Еліну ударом справа. У фіналі вона обіграла Серену Вільямс зі США — 6:2, 6:2 — і вперше стала чемпіонкою Вімблдона.

У чоловіків на Вімблдоні другий рік поспіль переміг 32-річний Новак Джокович. Тенісист із Сербії виграв фінал у швейцарця 37-річного Роджера Федерера в п'яти партіях — 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Матч тривав 4 год. 57 хв і став найтривалішим у історії вирішальних зустрічей Вімблдона. Шанси Федерера перед фіналом розцінювалися нижче. Проте він зіграв сильно. З першої партії дав матчу високий темп. І хоча програв її на тай-брейку — аналог футбольної серії пенальті — виснажив фізично витривалого Джоковича настільки, що той відверто завалив другий сет. Стабільну гру серб — нині найкращий у світі — так і не знайшов. Яскраві відрізки він чергував із провалами. Проте у вирішальні моменти демонстрував сильну витримку й характер. Федерер у вирішальній партії двічі міг закінчити матч на своїй подачі, але суперник вистояв.

Новак Джокович здобув 16-й титул "Великого Шолома". У Федерера їх 20, в іспанця Рафаеля Надаля — 18. Наступний великий турнір, останній цьогоріч, пройде з 26 серпня по 8 вересня. Найкращі тенісисти змагатимуться у Нью-Йорку на відкритому чемпіонаті США.

Зараз ви читаєте новину «Українка виграла юніорський Вімблдон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають