субота, 18 травня 2019 15:36

Переможець міжнародного фотоконкурсу продає басейни

У Києві вручили премію "Укрсучфото" за досягнення в фотографії. Переможців обирали у трьох номінаціях.

Нагороду за внесок у фотографію та 30 тис. грн здобув 72-річний Віктор Марущенко.

— Ситуація в українському фотомистецтві непогана, — каже Марущенко. — Я 2004-го відкрив свою школу в Києві. Є ще багато освітніх проектів — Катя Радченко в Одесі робить міжнародний фестиваль фото, є спеціалізовані видання.

Багато талановитих фотохудожників досягають успіху за кордоном. Уже не представляють проекти, в яких українці схожі на екзотичних папуасів. Не спекулюють на тему Чорнобиля чи пенсіонерів.

У нас досі немає грантів від держави для художників. Валентин Бо, чий проект переміг у міжнародному фотоконкурсі, заробляє на життя продажами басейнів. Хтось вимушений жити за рахунок чоловіка чи дружини. Або займатися комерційним фото, чим збивають собі всі приціли.

У світі популярний напрямок, що об'єднує комерцію і арт. Деякі бренди вже не запрошують ремісничих професіоналів від фотографії, а хочуть співпрацювати з митцями. Колишнього харків'янина Бориса Михайлова, який спеціалізується на соціальній документальній фотографії, нещодавно запрошували знімати в Берліні рекламу.

Якщо художник не має висловлювань, його фото місце тільки в Інстаграмі. Технічний бік нікого не цікавить. Лише людина, якій є що сказати. Яка є особистістю з певним освітнім рівнем. У США фотографію вивчають шість років. Ми лише намагаємося долучити українців до світових контекстів.

Премію "Фотокнига року" дали виданню "Кочетов" зі світлинами Віктора і Сергія Кочетових. Праця вийшла 2018-го у видавництві Музею Харківської школи фотографії. В альбомі 130 знімків.

— Це наша перша фотокнига, хотіли зробити її світового рівня, — каже редактор ­видання Сергій Лебединець, 36 років. — Віктор і Сергій Кочетови — унікальне явище. Це батько і син. Віктору 72 роки, Сергію під 50. Батько був близький до Харківського фотоклубу, кістяка Харківської школи фотографії, спілкувався з Борисом Михайловим. До книжки увійшли знімки з 1970-х до 2000-х. Вони робили панорамні фотографії. А зверху наносили фарбу. Вийшли досить іронічні роботи. Бо застосовували комбінації кольорів, що не підходили за змістом до зображення. Насправді ці знімки наповнені глибокої екзистенціальної тривоги. Зроблені в поїздках, де люди постійно кудись поспішають.

Зараз ви читаєте новину «Переможець міжнародного фотоконкурсу продає басейни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають