Ексклюзиви
субота, 21 вересня 2019 13:10

Літо стало довше на 20 днів

Цьогорічне літо в Україні стало найтеплішим за 139 років, скільки ведуть метеоспостереження. Спекотно було на всій планеті. Протягом ХХ ст. середня температура повітря на більшості

території Землі зросла на 2°C, повідомляють у кліматичному фонді "Берклі Еарс". Найстрімкіше теплішає в Середній Азії, Європі, Північній Азії.

— Середня температура повітря — індикатор зміни клімату планети. Найбільше впливає життєдіяльність людини, викиди парникових газів, — говорить 54-річна Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту.

— До 2030 року середньорічна температура в Україні зросте на 0,4 градуса, до середини століття — на 1,4, до кінця — на 3 градуси. На північному сході ріст буде стрімкіший, на південному заході — помірніший. Підвищення температури впливає на погоду взимку і влітку. Холодного періоду буде менше, спекотного — більше.

Зростання температури повітря на градус-два не суттєве для людини, але впливає на теплі й холодні періоди. Якщо середня температура піднімається на 0,1 градуса — тривалість літа зростає на день. Відповідно, потепління на 2 градуси — це плюс 20 днів літа. Цей процес змінює рух повітря в атмосфері. Виникає більше ураганів, смерчів, буревіїв.

Зараз ви читаєте новину «Літо стало довше на 20 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають