Ексклюзиви
субота, 14 вересня 2019 15:05

Хліб дорожчатиме щомісяця

За серпень найбільше в Україні подорожчали яблука, яйця, хліб і м'ясо, порахували в Асоціації постачальників торговельних мереж.

— Останні три роки саме продуктовий ринок штовхає інфляцію вперед, — каже ­директор асоціації 46-річний Олексій Дорошенко. — Даних офіційної статистики за серпень ще немає. З'являться 13–15 вересня. За власним моніторингом, в останній місяць літа ­прогнозовано дорожчав хліб. Додав менш як відсоток. Зросли в ціні всі види м'яса, чого не було в липні. Куряча тушка стала дорожча на 1,3 відсотка, свинина — на 1,1, яловичина — на 0,5 відсотка. Подорожчали крупи.

Традиційно в серпні дешевшають овочі. У вересні ціни на них зростуть, але не суттєво. Також подорожчає цукор. Це пов'язано з дефіцитом на світовому ринку. Однак маємо власні залишки з попередніх років. Крім того, в жовтні почнемо ­виготовляти новий цукор. Менш ­доступна українцям буде гречка. Подорожчає через зменшення пропозиції. Пшоно навпаки подешевшає. До кінця року щомісяця дорожчатиме хліб. Чорний більше. Це пов'язано з дефіцитом жита в Україні.

Найважливішими в Україні є ціни на продукти, які люди купують найчастіше. Насамперед ідеться про овочі. Цьогоріч побачили шалені цінові стрибки. Уряд має втрутитися і не допустити повторення ситуації. Адже деяких культур збираємо значно більше, ніж споживаємо. Картоплі, наприклад, утричі більше, ніж їмо. Однак у певні періоди маємо її дефіцит. Крім того, вартість овочів у магазинах і на базарах відрізняється. Бо в торговельні мережі завозить обмежена кількість постачальників. Ціни оподатковують. На базарі хоч щодня може з'являтися новий виробник. Продукти продають без податків. Тому й ціни нижчі.

Треба підвищувати доходи українців, відповідно до темпів зростання ВВП. Перш за все братися за середню зарплату. Якщо вона реально зростає, то можна збільшити мінімальну. Далі — пенсії. Так роблять у країнах із розвиненою економікою. У Європі зростання кількості робочих місць і середньої зарплати завжди були головною метою уряду. В Україні насамперед обіцяють збільшувати мінімалку. Роблять це штучно. Тому люди не відчувають зростання доходів.

Зараз ви читаєте новину «Хліб дорожчатиме щомісяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають