Ексклюзиви
субота, 17 серпня 2019 11:08

Два дні спецназ штурмував маєток екс-президента Киргизстану

Автор: ФОТО: REUTERS
  Прихильники колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва оточили пораненого силовика. 7 серпня 2019 року, селище Кой-Таш поблизу Бішкека, Киргизстан
Прихильники колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва оточили пораненого силовика. 7 серпня 2019 року, селище Кой-Таш поблизу Бішкека, Киргизстан

8 серпня у Киргизстані за звинуваченнями в корупції затримали колишнього президента 62-річного Алмазбека Атамбаєва.

Два дні під його будинком поблизу Бішкека тривали сутички між ­поліцією та прихильниками. Їх зібралося майже 400. Побудували барикади й не дозволяли схопити колишнього главу держави. Спецпризначенці провели два невдалі штурми зі сльозогінним газом і шумовими гранатами. Після першої спроби захисники Атамбаєва на добу взяли в заручники шістьох спецпризначенців. Під час протистоянь один поліцейський загинув від вогнепального поранення, майже 80 отримали травми. Атамбаєв здався сам у четвер увечері. Зізнався, що стріляв по бійцях спецназу, але "намагався не влучати" в людей.

Атамбаєва підозрюють у корупції під час реконструкції теплоелектроцентралі Бішкека й незаконному звільненні "злодія в законі" Азіза Батукаєва. Він також приховав у декларації свої земельні ділянки, за даними журналістів.

Атамбаєв заперечує звинувачення й називає їх політичними. Очолював Киргизстан у 2011–2017 роках. Критикував свого наступника Сооронбая Жеенбекова. На початку червня на мітингу назвав його нелегітимним президентом. Парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до корупції. З нього зняли недоторканність. У липні тричі викликали на допит як свідка у справі про незаконне звільнення Батукаєва. Проігнорував виклики. Це стало причиною затримання.

— В азійських державах, як-от Киргизстан, усе тримається на особі політичного лідера. Коли приходить новий, будує свою систему, — пояснює політолог Віктор Небоженко, 66 років. — Часто це супроводжується переслідуванням попередньої влади. Це ­особливість країн, у яких державність тримається не на законності чи політичній традиції, а на конкретній особі.

Киргизстан належить до зони впливу Росії. Кремль зацікавлений у стабільності країни. Це його азійський кордон (на сході Киргизстан межує з Китаєм. — Газета). Раніше там була перша база США на теренах колишнього СРСР. Москва доклала максимум зусиль, щоб витіснити американців звідти (авіабаза Манас діяла в 2001–2014 роках. США використовували її, зокрема, під час війни в Афганістані. Нині закрита, передана Нацгвардії Киргизстану. — Газета). Через 4 години після першого штурму маєтку ­колишнього президента до Бішкека виїхав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. Не тому, що йому подобаються місцеві ландшафти. Має зупинити кризу.

Зараз ви читаєте новину «Два дні спецназ штурмував маєток екс-президента Киргизстану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають