Ексклюзиви
субота, 03 серпня 2019 00:49

"Більшість із них — ніхто в політичному сенсі, в'їхали до парламенту на бренді Зеленського"

Автор: WWW.HROMADSKE.RADIO
  Майбутні народні депутати від партії ”Слуга народу” 29 липня проходять навчальний курс від Київської школи економіки. Заняття проводять у Трускавці в готелі ”Ріксос”. Учасники поділені на 30 груп по 8–10 осіб. За тренінги платить партія
Майбутні народні депутати від партії ”Слуга народу” 29 липня проходять навчальний курс від Київської школи економіки. Заняття проводять у Трускавці в готелі ”Ріксос”. Учасники поділені на 30 груп по 8–10 осіб. За тренінги платить партія

26 липня Центральна виборча комісія опрацювала 100% протоколів позачергових парламентських виборів. До Верховної Ради потрапили п'ять партій: "Слуга народу", "Опозиційна платформа — За життя", "Батьківщина", "Європейська солідарність" і "Голос". Більшість за списком і мажоритарними округами отримала президентська політсила — матиме 254 мандати.

Фракція стане найбільшою в історії українського парламенту. Для ухвалення законопроектів треба мати 226 голосів. Для внесення змін до Конституції — 300.

— Було сказано, що ми не йдемо на жодні компроміси — ні з іншими людьми, ні з совістю. Ще були слова — "залишаймося людьми", бо нам потім дивитися громадянам в очі, — сказав співрозмовник "Української правди" ­після першої зустрічі президента Володимира Зеленського з майбутніми народними депутатами. Її влаштували 25 липня в Офісі президента, були керівник Офіса Андрій Богдан і перший помічник Сергій Шефір. — На завершення Зеленський додав, що ми всі прийшли міняти країну. "Якщо у когось інша мета — можете складати мандат, щоб ми потім вас не виганяли".

Попереднім рекордсменом за кількістю депутатів була фракція Партії регіонів 2007 року. Вони набрали 32% підтримки та завели до Верховної Ради 189 народних обранців.

— Для ефективної роботи у Раді треба опрацьовувати довідки, коментарі, роз'яснення, порівнювати з іншим законодавством. Тому спочатку в депутатів буде пряме керівництво з боку Офіса президента, — говорить політолог 64-річний Сергій Толстов.

— Роботою в Раді опікуватимуться парламентські організатори. Фракцію ділять на групи по 25–30 людей за галузевими напрямками: право, економіка, місцеве самоврядування, освіта, культура. У кожній групі є неформальний керівник. В Англії парламентські організатори є публічними, їхня робота оплачується.

Раніше за парламентською ­традицією опозиція входила до керівництва парламенту, очолювала комітети. Це було б корисно й зараз, інакше нова влада не матиме жодних стримуючих ­чинників.

— Досвіду керування настільки великою фракцією в Україні не існує, — каже політолог 63-річний Олександр Кочетков. — Перші голосування в партії відбуватимуться за вказівкою. У цьому немає нічого поганого, бо більшість із них — ніхто в політичному сенсі, в'їхали до парламенту на бренді Зеленського.

Відсутність ідеології — вада "Слуги народу" та величезна проблема для її монолітності. Бо немає чинників, які тримали би депутатів разом. Окрім відповідальності перед країною й командного почуття. Депутати триматимуться разом, якщо їм удасться досягнути видимих результатів у державі.

Владу контролюватиме жорстка позиція суспільства, медіа. Є сподівання й на те, що Зеленський відчуватиме певну місію й утримається від спокус влади.

Тиждень навчатимуться у Трускавці

Майбутні народні депутати "Слуги народу" проходитимуть навчання від Київської школи економіки у Трускавці на Львівщині. Їхали туди трьома купейними вагонами поїзда "Київ-Трускавець". Для навчання обрали готель "Ріксос". Найдешевший номер на одну людину там коштує 2 900 грн, на двох — 3 500.

Вчитимуться народні обранці з 29 липня до 4 серпня. Заняття проходитимуть із 8:30 до 21:30. Їм пояснюватимуть, як чітко формулювати цілі, об'єднувати однодумців, уникати помилок, пов'язаних із регламентом.

— Навчання буде максимально інтенсивним. Такий формат ми напрацювали спільно із представниками партії, — говорить почесний президент Київської школи економіки 44-річний Тимофій Милованов. — Коли приходять нові люди, їм треба сказати, як вмикається кавоварка, де пульт від кондиціонера і де висять ключі. Пояснити, як усе працює.

Вартість навчання мають указати у звіті партії на сайті Національного агентства із запобігання корупції.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість із них — ніхто в політичному сенсі, в'їхали до парламенту на бренді Зеленського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають