Ексклюзиви
понеділок, 06 травня 2019 12:42

Випустять монету, присвячену Панасу Саксаганському

Випустять монету, присвячену Панасу Саксаганському
Тираж налічуватиме 35 тис. штук. Фото: Politeka

14 травня Національний банк України випустить в обіг монету, присвячену українському актору, режисеру, драматургу, педагогу, одному з корифеїв українського побутового театру Панасу Саксаганському.


На аверсі монети буде розміщений малий Державний Герб України (праворуч), під ним вертикальний напис "Україна". У центрі – стилізована композиція: на дзеркальному тлі – улюблене крісло П. Саксаганського, на якому лежить капелюх, ліворуч від крісла – дзеркальний абрис актора, що тримає в руці маску, праворуч театральна завіса. Унизу написи: 2019/2 гривні та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України, повідомляє 04563.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставу присвятили акторові

На реверсі монети зобразили стилізовану композицію, яка символізує вислів актора: "Кожна людина хоче здаватися не тим, чим вона є. Я знаю добре це, а через те портрета свого я малювати не стану… Переживати і гірке й солодке, бачити і світло й темряву життя і не офарбувати все власним настроєм – не всякому дано…" (Панас Саксаганський "По шляху життя": дзеркальний абрис актора, який у руці тримає маску з обличчям, що символізує його талант перевтілення; ліворуч – театральна завіса; праворуч – роки його життя 1859/1940 та напис "ПАНАС САКСАГАНСЬКИЙ" (півколом).

Технічні характеристики монети:

Номінал — 2 грн. Метал — нейзильбер (CuNiZn)
Маса — 12,8 г
Діаметр — 31 мм
Категорія якості карбування — спеціальний анциркулейтед
Гурт — рифлений

5 квітня в театрі ім. Панаса Саксаганського відсвяткували 85-річний ювілей. Гостей пригощали їжею та шампанським. Була концертна програма з вокальних і танцювальних номерів. На сцені працівникам вручали подяки та подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Випустять монету, присвячену Панасу Саксаганському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають