Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 15:34

"Вартість сучасних ювілейних українських монет стрімко росте"

"Вартість сучасних ювілейних українських монет стрімко росте"
Члени спілки колекціонерів Гайсинського району розглядають нові експонати. Фото: Ірина МАМРИГА

– Кожен із нас, членів спілки колекціонерів Гайсинського району, може розказати багато цікавого. Але своїх прізвищ називати не будемо. Бо приїдуть вночі, все вивантажать з дому – і пиши пропало, – з ходу говорить невисокий чоловік, представляється Віктором Петровичем. Інші семеро зайняті тим, що розглядають нові експонати, розкладені на столиках у фойє Гайсинського будинку культури. Серед речей – монети, значки, медалі, набір посріблених ложок, фарфорова статуетка качки, чорнильна ручка.

– Ось талер, товариші, – один із членів спілки підіймає велику монету.
– Ого! Невже оригінал? Чи все ж підробка?
– Та оригінал, – відказує голова спілки Анатолій Вітюк, 60 років. – Хоча зараз треба бути обережним – китайці випускають багато копій рідкісних монет. Ось до мене нещодавно підходить хлопчина й пропонує купити в нього монету за 1000 гривень. Але я одразу бачу: копія, що вартує не більше 25 гривень. З одного боку, зараз легше займатись колекціонуванням, ніж років 10–15 тому, але треба мати відповідні знання з історії, щоб тебе не ошукали.
– А почав я цікавитися колекціонуванням з раннього дитинства. Як і більшість тут присутніх. Колись на городі знайшов старовинний польський жетон. Довго він у мене був. Але так склалися обставини, що треба було терміново забирати машину з ремонту. Тоді я його продав разом з усією своєю колекцією монет. Зараз здебільшого збираю військову атрибутику і речі, що колись виготовлялись у Гайсині. Молодь не знає, але за Радянського Союзу в нашому містечку виробляли практично все. Також був ливарний цех, де робили чавунні праски, круглі дверцята до груб, плити. На цьому виробництві працювали переважно євреї і, варто сказати, випускали добротний товар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нумізмат розповість про фальшиві гроші на Русі

– Так, колекціонування старовинних речей, меблів, техніки, статуеток, монет і навіть грошових купюр – це чудова інвестиція в майбутнє, – приєднується до розмови Олександр Сомик, 37 років. – Вони можуть бути досить дорогими. Звісно, найцінніші – царські монети, золоті і срібні. Але вартість сучасних ювілейних українських монет теж стрімко росте і за кілька років може збільшитись у 2–3 рази. Вигідніше зберігати монети, ніж долари. Та все залежить від тиражу. Рідкісних монет в обігу немає, вони всі засіли по кишенях.
За словами нумізматів, вартість рідкісної ювілейної монети може стартувати від 8 тисяч гривень.
– Перевага членства в нашій спілці в тому, що ми можемо спільно зібрати гроші й замовити сучасні українські монети, – каже колекціонер Марко Захарович, 66 років. – Так набагато вигідніше. Вони гарно викарбувані й мають вишуканий дизайн.
– А для мене найцікавіше колекціонувати самовари царської епохи, – сміється Юрій Павлович, віку і прізвища не називає. – Домашні вже прийняли моє хобі. Цікаво придбати щось незвичне або виміняти. Знаю, дехто любить походити з металошукачем. Хоч там як, ми буквально торкаємось до минулого.

Члени гайсинської спілки колекціонерів збираються кожної другої і четвертої неділі місяця в приміщенні районного будинку культури.

Зараз ви читаєте новину «"Вартість сучасних ювілейних українських монет стрімко росте"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають