Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2019 13:39

Єврейська громада презентувала меморіал жертвам Голокосту

Єврейська громада презентувала меморіал жертвам Голокосту
На відкритті меморіалу були присутні гості з Нідерландів, США, Ізраїлю, Німеччини. ФОТО: Роман Науменко

27 серпня у Білій Церкві відкрили меморіал жертвам Голокосту та праведникам народів світу. На події були присутні гості з Нідерландів, США, Ізраїлю, Німеччини. Урочистості велись українською та англійською мовами.

На проект збирали кошти майже рік. Збудували за благодійні внески. Сотні людей з України і за її межами пожертвували гроші.

- Як тільки отримав запрошення на подію, знав, що буду тут обов'язково. Діти - це святе. Їхні вбивства - грішне у квадраті, - говорить Михайло Бно-Айріян, губернатор Київської області.

Розташований меморіал за адресою: Торгова площа, 12. На цій території біля БРУМу був перший розстріл євреїв. У серпні 1941року вбили більше 90 єврейських дітей. Цей злочин увійшов в енциклопедію Голокосту. Жодного знаку цим подіям не встановили.

- Про події 1941-го мало хто знає. В основному науковці та історики. Тоді громада вирішила зняти фільм "Біла Церква. Розстріляне дитинство". Як наслідок - створити меморіал жертвам Голокосту та праведникам народів світу. Місто погодилося з ініціативою і депутати виділили нам ділянку. За рік змогли зібрати кошти на будівництво, - говорить виконавча директорка білоцерківської єврейської громади Нателла Андрющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сутички в Єрусалимі: на Храмовій горі постраждали більше 60 людей

Автор проекту – архітекторка Мирослава Бублій. У центрі композиції – Зірка Давида. На ній відбитки дитячих долонь та рани від куль. З різних боків на Зірці – вислови. Праворуч на стіні – імена людей, які рятували євреїв під час Голокосту.

- Моя бабуся розповідала, як сім'я на Заріччі ховала єврейську дитину. Хтось із сусідів доповів про це. Їх розстріляли за вчинок. Але дитя встигло заховатись в інших небайдужих містян, - розповідає білоцерківка 61-річна Олена Мікац. Прийшла на відкриття з букетом троянд.

За даними голландського інформатора, гестапо виявило схованку і заарештувало 4 серпня 1944 року в Амстердамі 15-річну Анну Франк та її родину. Вона - авторка щоденника про поневіряння євреїв.

Зараз ви читаєте новину «Єврейська громада презентувала меморіал жертвам Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають