Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2019 13:05

"Антисуржик": в Білій Церкві вчилися говорити чистою українською мовою

"Антисуржик": в Білій Церкві вчилися говорити чистою українською мовою
Більше 50 людей виявили бажання удосконалити свій рівень української мови. Фото: Агенція стратегічного розвитку

18 вересня в Білій церкві пройшов 6-ти годинний семінар-навчання на актуальну для сьогодення тему "Антисуржик. Чиста українська".

Понад 50 білоцерківців знайшли час і бажання долучитися до активної дискусії стосовно мовних помилок. Дізналися особливості творення українських слів, які беруть своє коріння з далекого 1928 року, коли уклав найавторитетніший російсько-український академічний словник Агатангел Кримський.

Зустріч проходила за ініціативи Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви. У приміщенні агенції охочі не тільки заслухали столичного лектора, тренера від КЗ КОР "Київський обласний молодіжний центр" Віталія Гайсенюка, а й практикувалися у вправності володіння українською мовою. Під час кофе-брейку присутні спілкувалися та обмінювалися враженнями від семінару.

"Мова має значення! Є мова - є людина, нема мови - є раб! Семінар-навчання "Антисуржик. Чиста українська" завершився вдало. Слухачі одержали свідоцтва, залишилися задоволеними і вмотивованими до практичного застосування та поширення здобутих знань. Українська надихає", - говорить в.о. директора Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви та ініціатор зустрічі.

Авдиторія була різнопе́ра. Тут і працівники управлінь та відділів міськради, депутати, представники громадських організацій, освітяни, студенти вишу та всі ті, хто встиг зареєструватися на захід. Кількість місць була обмежена.

Присутні ознайомилися з конкретними прикладами вживання русизмів та кальок з англійської та інших мов, розбирали конкретні приклади неправильного слововживання. Окремою темою стали нововведення в українському правописі 2019 року, які вже активно впроваджують в повсякдення. Кожен хто вважав себе людиною, що досконало володіє рідною мовою урізноманітнив її. Тренер навчив працювати з інтернет-інструментами для грамотного мовлення. Для цього вказав конкретні сайти та розповів про додатки, які кожен може встановити на свій телефон. Наприклад, "Мова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вільна вакансія та внутрішній інтер'єр - які словосполучення псують мову

Під час роботи детально вивчали фейсбук-дописи відомих людей. В тому числі Андрія Парубія та нової міністерки освіти і науки України Ганна Новосад. До уваги взяли і зразки ділових та юридичних документів, літературних творів. Виявляється, роками ми робимо помилки, бездумно використовуємо мовні кліше. А варто лише заглянути у словник, щоб зрозуміти, на скільки українська може бути різноманітна.

Учасники ділилися власними прикладами вживання правильних та неправильних слів, тренувалися в написанні дописів для соціальних мереж, вчилися розмовляти рідною мовою без суржику.

Блогер та лінгвіст Поль Йоргенсен з Англії дослідив, що українська і російська лексично споріднені на 62%. Він пояснив різницю між мовами.

Зараз ви читаєте новину «"Антисуржик": в Білій Церкві вчилися говорити чистою українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають