Ексклюзиви
четвер, 11 квітня 2019 17:06

В Україні ініціюють створення нового Житлового кодексу

В Україні ініціюють створення нового Житлового кодексу
Громадський діяч Арсеній Пушкаренко оголосив про підготовку нового Житлового кодексу замість чинного радянського часу

В Україні починають підготовку нового Житлового кодексу замість чинного радянського часу. До осені планують розробити і представити документ. Про це на брифінгу у Верховній Раді оголосив громадський діяч Арсеній Пушкаренко спільно з народним депутатом Наталією Веселовою.

Повідомляється, що рішення прийняли після скандалу навколо саботажу чиновниками КМДА місцевої ініціативи киян щодо принципового покращення якості житлово-комунальних послуг.

"Влітку 2017 року КМДА без громадського обговорення і економічного обґрунтування вдвічі одномоментно підвищила тариф на ЖКГ послуги в місті Києві. І він став найбільшим в Україні. Громада виграла суд, який довів, що тариф підняли безпідставно. Щоб розібратися з житлово-комунальним господарством в Києві, була створена місцева ініціатива. Зібрали підписи згідно з Законом "Про місцеве самоврядування" і Статуту міста Києва, вона пройшла всі комісії, спеціальну робочу групу. Але робоча група фальсифікувала напрацювання, за що була порушена кримінальна справа, матеріали зараз підуть у суд. Далі ми пройшли зал Київради – 87 депутатів, тобто більшість, підтримала місцеву ініціативу. Нашою метою було оприлюднити результати перевірки, які саме ЖКГ послуги, в якому об'ємі і на яку вартість, були надані киянам з 2008 року", - розповів на брифінгу голова ГО "Центр захисту прав громади Голосієва" Арсеній Пушкаренко.

"Ми побачили, що з 17-ти обов'язкових послуг 16 не надається в повному об'ємі. Ми цією місцевою ініціативою хотіли розібратися, де послуги і що з нашими коштами. Також ми хочемо добитися прозорого утворення тарифу – адже суд встановив, що економічне обґрунтування не відповідає дійсності", - зауважив він.

Арсеній Пушкаренко повідомив, що наступний крок – через суд добиватися перерахунку вартості житлово-комунальних послуг за півтора року і прийняття комплексної програми покращення послуг ЖКГ в Києві, а також розробити нові законодавчі механізми – новий Житловий кодекс.

"Попри рішення Київради, встановлені терміни на виконання та відповідальних, нічого не було зроблено. Тому сьогодні перше – будемо через суд вимагати, аби рішення Київради було реалізоване. Друге – разом з Наталією Веселовою ініціюємо створення нового сучасного Кодексу про житлово-комунальне господарство. На жаль, сьогодні ми живемо по Житловому кодексу, розробленому в 1983 році, там ще про Леніна йдеться. Скоро буде 40 років з прийняття попереднього кодексу. А з 1 травня вступає в силу абсурдний Закон про житлово-комунальні послуги. Ми обкладаємося пенею, постачальникам дозволяється заходити в наші квартири, відключати комунікації. Вихід – тільки новий Житловий кодекс".

"Ми залучимо широкий спектр громадськості в усіх куточках України і, думаю, до осені підготуємо цей комплексний документ", - зауважив Пушкаренко.

Зараз ви читаєте новину «В Україні ініціюють створення нового Житлового кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути