Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2018 12:07

Назвали недоліки нової системи оцінювання нерухомості

Назвали недоліки нової системи оцінювання нерухомості
Доступ до бази даних безкоштовний. Щоб внести до неї інформацію доведеться заплатити електронному майданчику. Фото: geospektr.com.ua

В Україні створили єдину електронну систему оцінювання нерухомості.

Щоб внести інформацію в базу даних доведеться заплатити. Гроші підуть на рахунок приватної компанії, що обслуговує новий сервіс. Внесені дані перевірятиме спеціальний модуль. Через це оформити угоду стане дорожче, пише tsn.ua.

"Це все сире й не працює. Його треба зупинити й доопрацювати. Потім систему можна застосовувати", - каже Людмила Симонова, яка багато років оцінює нерухоме майно.

У Фонді держмайна вважають, що нова система сприятиме зменшенню корупційних схем. Адже часто продавець, покупець та оцінювач нерухомості свідомо занижують вартість. Щоб сплачувати менші податки від продажу майна. Тому держава втрачає мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно купувати нерухомість

Нова методика оцінювання через електронну систему затверджена Кабміном. Оцінюватиметься район, де знаходиться житло, вік будинку. Оцінювач може оскаржити висновки або вимагати рецензії в ручному режимі.

Доступ до бази даних безкоштовний. Щоб внести до неї інформацію дійсно доведеться заплатити електронному майданчику. Вартість за користування базою залежить від оцінювальної вартості об'єкта нерухомості. Становить від 17 до 510 грн.

Нотаріуси також скаржаться на недоліки електронної системи. Адже параметри, за якими модуль проводить оцінювання, суперечливі. А гроші за користування системою тепер сплачуватиме клієнт.

На новій електронній системі держава планує заробляти понад 1,5 млрд грн податків щороку. Станом на 6 серпня електронна ситсема охоплює дані про майже 16,5 тис. об'єктів оцінки. Інформація постійно оновлюватиметься.

Зараз ви читаєте новину «Назвали недоліки нової системи оцінювання нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути