четвер, 04 жовтня 2012 07:39

Шахрайств зі спадком побільшає утричі - експерт

Шахрайств зі спадком побільшає утричі - експерт
westua.net

Свідоцтва про право на спадщину сільські, селищні ради видаватимуть нарівні з нотаріусом. Таке передбачає закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини". Його прийняли у першому читанні.

Громадяни, які живуть у віддалених населених пунктах, вимушені затрачати багато сил та нести витрати на проїзд через неможливість отримати нотаріальну послугу безпосередньо за місцем проживання, пише в пояснювальній записці автор закону, народний депутат Володимир Пилипенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада внесла зміни у процедуру оформлення спадщини

Новий закон — потрібний. Але він не діятиме в найближчі місяці, вважає радник міжнародної юридичної компанії "Інтегрітес" Анна Тищенко, 30 років:

- У чинному Законі України "Про нотаріат" вже діє положення, згідно з яким органи місцевого самоврядування мають ряд повноважень у сфері спадкування - посвідчення заповітів, дублікатів, заходи із захисту спадкового майна. Але не можуть видавати свідоцтво про право на спадщину. Новий закон має позитивне значення, оскільки розширює повноваження рад. Вони зможуть видавати свідоцтва про право на спадщину. Наразі селянам доводиться оформляти спадок у райцентрах.

Закон був би досконалішим і більш системним, якби в ньому містилися зміни і доповнення і в інші нормативно-правові акти, окрім Цивільного кодексу і закону "Про нотаріат". Системний аналіз законодавства, яке опосередковано пов'язане з оформленням спадщини, дасть змогу встановити повний перелік законодавчих актів, які також потребують змін у зв'язку з розширенням повноважень рад у сфері спадкування.

Зокрема, доцільно зобов'язати сільради при оформленні спадщині дотримуватися вимог, які встановлені для нотаріусів Порядоком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, внести зміни до формулювань у положеннях про порядок державної реєстрації прав на майно (наразі вони містять формулювання, що для оформлення права власності подається свідоцтво про право на спадок, оформлене нотаріусом), врегулювати питання бланків з відповідним ступенем захисту, на яких будуть оформлятися свідоцтва тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняті Радою зміни до Земельного кодексу матимуть негативні наслідки - юрист

Із прийняттям цього закону побільшає шахрайств із землею та нерухомістю, переконаний Іван Боднарук, 38 років, столичний правозахисник, доктор правознавства:

- Був випадок в Житомирській області. Голова сільради самовільно виніс рішення, щоб віддати земельну ділянку, бо спадкоємця у померлого нібито не було. Будинок перейшов на баланс сільради. За півроку передали, нібито безплатно, іншій людині. Незабаром знайшовся справжній спадкоємець - онук, який повернувся з-за кордону із заробітків. Йому довелося судитися два роки, щоб повернути собі спадщину. Таких прецедентів побільшає в рази.

Сільради отримують право шукати спадкоємців через пресу. Наприклад, дати оголошення у районну газету про розшук спадкоємців. Хто зможе дізнатися про спадок? Тільки житель того ж району. А якщо він живе в іншій області? Фактично ж голова сільради матиме  розв'язані руки, щоб узяти ділянку на баланс сільради, а потім нишком передати іншій особі. Ніхто голів сільрад не контролює.Знаю випадки, коли земельні ділянки, які залишились без спадкоємців, передавали релігійній громаді. Вибір громади залежить від конфесійної приналежності голови.

Буде багато помилок в документах. Голови сільрад та інші представники влади рідко мають вищу юридичну освіту. Не зможуть правильно оформляти правоустановчі документи. Бувають технічні помилки, коли в документах вказують записують прізвище із помилкою. Отже, такий документ вважатиметься нікчемним, тобто нечинним. Виникне сніговий ком. Через технічну помилку сільради доведеться всі документи оформляти по-новій.

А перед тим скасовувати свідоцтво, оформлене із помилками. Це можна зробити тільки через районні суди.

Реєстри, копії свідоцтв про право на спадщину повинні зберігатися у сейфі. Кабінети нотаріусів знаходяться під охороною Державної служби охорони. Убезпечити від крадіжки із сільради при теперішній матеріальній базі неможливо. Якщо документи зникнуть, доведеться через суд доводити своє право. Відновлювати документи дуже складно.

Все одно спадкоємцю доведеться їздити в районний чи обласний центр, щоб оформити  оформити документи в БТІ. Кадастровий номер ділянки теж видають тільки відділи кадастрової реєстрації районних рад.

Оплачувати мито, плату за послуги за новим законом спадкоємці мають у сільраді. Скільки і за що платити — закон не встановлює.

У нас держава часто нав'язує обов'язки, але не забезпечує можливості для виконання. Так само і з новим законом. Для обліку землі, садиб, що переходять у спадок, потрібен досвідчений бухгалтер. Інакше будуть помилки. Сільради перевірятимуть і штрафуватимуть.

Сільради мають забезпечити охорону майна. Але ж в селах немає охоронних структур. У такий спосіб певні люди перекладуть тягар відповідальності, фінансування на сільради збереження своїх маєтків на селі.

Думаю, цей закон існуватиме на папері. Його складно буде реалізувати на практиці.

Зараз ви читаєте новину «Шахрайств зі спадком побільшає утричі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути