Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 12:45

Держархбудінспекція презентувала пропозиції щодо зміни системи контролю у будівництві представникам місцевого самоврядування

Держархбудінспекція презентувала пропозиції щодо зміни системи контролю у будівництві представникам місцевого самоврядування
Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев представив пропозиції щодо зміни концепції контролю за будівництвом в Україні. Фото: Дніпроград

21 березня 2018 року в рамках будівельної виставки InterBuildExpo відбулось виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства за участі представників Асоціації міст України. Під час заходу голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев представив пропозиції щодо зміни концепції контролю за будівництвом в Україні.

"У реформуванні будівельної галузі та створенні належних умов розвитку вже зробили суттєві кроки, зокрема, впорядкували дозвільні процедури. Сьогодні ми бачимо наступні виклики, на які потрібно реагувати. Тому пропонуємо до розгляду зміну підходів до державного архітектурно будівельного контролю, який би ґрунтувався на якісно нових принципах взаємодії із суб'єктами містобудівної діяльності. Метою контролю має стати не накладення штрафів у результаті виявлених порушень, а спільна робота для їхнього запобігання", - відзначив Олексій Кудрявцев.

За його словами, реальним кроком у цьому напрямку є відхід від планових перевірок та запровадження поетапного огляду будівельних робіт, що здійснюватимуться за заявою замовника чи підрядника у зручний для них час. Крім того, важливим є перегляд системи накладення штрафних санкцій. Пропонується, у разі виявлення порушень не притягувати одразу суб'єктів містобудування до відповідальності, а надавати рекомендації та строки на усунення порушень. Якщо з об'єктивних причин порушення у ці терміни не усунуто, то строк може бути продовжено. І лише у випадку цілковитого ігнорування вимог та приписів органу контролю до будівельників застосовуватимуться штрафні санкції.

На думку представників органів місцевого самоврядування, такий підхід є доцільним. Адже сьогодні громади, що перебрали на себе повноваження держархбудконтролю, також стикаються з ситуаціями обмеження доступу на будмайданчики, судових спорів із забудовниками та ін. У випадку налагодження ефективного контролю ця проблематика має бути знята.

Для чесних забудовників, що зацікавлені будувати якісно та підтримувати свою репутацію на ринку, відкрита взаємодія з органами архбудконтролю також є пріоритетною для своєчасного виявлення та усунення порушень.

Як відзначив Перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, ті зміни, що останнім часом відбуваються у галузі будівництва, практично цілком підтримують суб'єкти містобудування: "Те, що ми робимо з Держархбудінспекцією, фактично на 100 відсотків підтримується будівельниками. Будівельники, які працюють законно, працюють прозоро, зацікавлені, щоб був порядок на цьому ринку".

Крім того, у рамках заходу обговорено питання планування територій в контексті підготовки до другого читання законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (№6403). Проаналізували ситуацію з відкритістю документації з просторового планування та можливі шляхи для вдосконалення містобудівного кадастру.

Зокрема, керівник сектору "Будівництво" Офісу ефективного регулювання BRDO Олена Шуляк представила проект pMAP-Відкрите просторове планування. Учасники конференції висловили позитивне ставлення щодо необхідності створення подібного електронного ресурсу.

Зараз ви читаєте новину «Держархбудінспекція презентувала пропозиції щодо зміни системи контролю у будівництві представникам місцевого самоврядування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути