Ексклюзиви
неділя, 05 листопада 2023 00:44

Як не замерзнути без електрики та опалення: 4 саморобних обігрівача із підручних засобів
11

Від відключення опалення чи електрики ніхто не застрахований. Для того, щоб не замерзнути в такій неприємній ситуації вам не знадобиться винахідливість і трохи зусиль.

Перед вами найпопулярніші способи обігріву невеликого приміщення, підігріву їжі та імпровізованих грілок з підручних матеріалів.

1. Свічковий обігрівач

Каліфорнійський винахідник Дойл Досс (Doyle Doss) і його компанія DOSS Products пропонують оригінальну систему Kandle Heeter, тобто - "Свічковий обігрівач".
Цей дивний на вигляд свічник, як стверджує його творець, може виявитися незамінним при відключенні електрики. Висота його становить близько 23, а ширина - близько 18 сантиметрів.У такому привертає увагу перевернутий горщик над свічкою. У цьому горщику і прихована основна родзинка системи.

 

Горщик зроблений з трьох горщиків різного діаметру, вкладених один в іншій і сполучених довгим металевим болтом, на який нанизані шайби і гайки.
Звичайна свічка, згораючи в приміщенні видає зовсім небагато тепла, через те, що її тепло "йде" вгору і швидко випаровується з вентиляцією.

 

Між тим запас енергії в свічці не так вже й малий. Більше того, з гарячим потоком продуктів згорання йде велика частина її енергетичного змісту, і лише менша - переходить у світло.

Лабіринтовий ковпак над полум'ям збирає енергію і дбайливо накопичує її, сильно нагріваючись (особливо розжарюється центральний стрижень). А потім це тепло повільно передається повітрю всією поверхнею керамічного радіатора.

Винахідник підкреслює, що один такий прилад жодним чином не врятує вас взимку при відключенні опалення та електроенергії, але, з іншого боку, це краще, ніж взагалі нічого.

Зазначимо, що глиняні горщики не досить теплопровідні і їх краще замінити на металеву подібну конструкцію. Наприклад з консервних банок різного розміру або старих радянських банок з-під сипких продуктів.

 


2. Міні-обігрівач з чайних свічок

Перед вами обігрівач для намету, який працює на чайних свічках. Кілька штук таких обігрівачів рятують рибалок у наметах від замерзання. А значить, кілька свічок у бляшаних банках з отворами для надходження повітря підійдуть і для маленької кімнати чи кабінету.

3. Спиртівка

Конструкція відома за кордоном під назвою alcohol stove, ну або по-нашому - спиртівка.

Конструкція проста, і за кілька хвилин її можна зробити з будь-яких підручних матеріалів. В якості донора для печі підійде, наприклад, пивна банку, банка з-під кави або згущеного молока. Тобто, потрібна невелика залізна ємність з залізної кришкою.

Отже: беремо банку, лінійку, смужку з листочка в клітинку і маркер.

 

- Відзначаємо на банці смугу відступивши від верхівки на третину. Простіше всього це зробити прокрутивши банку тримаючи ручку в одному положенні.

- Смужку паперу обмотуємо по краю позначки і скріплюємо шматочком скотчу або клею.

- Починаємо свердлити, проколювати шилом чи прорізаємо ножем отвори по зазначеній смузі. В даному випадку це ряд отворів діаметром 0,8 мм через 10мм і через 5мм. Маленький діаметр отворів для правильного горіння краще, ніж великий, але можна зробити 3-5 отворів і по сантиметру.

 

Щоб розпалити спиртівку потрібно залити спирт і закрити кришку, 50 мл горить 15 хвилин. Спиртівку потрібно поставити на незаймисту поверхню і струсити так, щоб спирт через отвори трохи облив банку зовні. Підпалюємо спирт зовні і чекаємо поки він вигорить. Повторюємо процедуру до тих пір, поки у нас не вийде "самостійне" полум'я з імпровізованих форсунок навколо банки. Зазвичай достатньо повторити "ритуал" 2-3 рази.

Принцип роботи у неї простий: полум'я гріє стінки банки, тепло по стінках передається вниз до спирту, спирт закипає і підвищується тиск всередині, пари спирту виходять під тиском через отвори і змішуючись з повітрям чудово горять. Тепер ставимо зверху казанок, чайник або просто гріємося.

 

Для більшої тепловіддачі можна поставити саморобну спиртівку у велику залізну ємність, яка б нагрівалася і віддавала тепло. Чим менше кількість отворів, тим важче розпалювати, але менше витрата палива і менше тепла від неї. Літр води закипає менше ніж за 10 хвилин.

 

Схожі варіанти "під одну кружку" з консервної банки з отвором, який закривається монеткою з аерозольного балончика:

 

 

 

4. Дров'яна комфорка для підігріву їжі

Це більш складна конструкція пальника, що працює на дров'яному паливі - з 2-3 консервних банок. Правда, при такому варіанті потрібно пам'ятати про вентиляцію намета або приміщення.

5. Грілки з пластикових пляшок

Звичайні пластикові пляшки можна наповнити гарячою водою і використовувати замість грілки. Цей спосіб допоможе прогріти холодне ліжко або гріти ноги сидячи за письмовим столом.
Також можна носити 1-2 пляшки з гарячою водою в рюкзаку для "утеплення" спини.

До речі, влітку з цих пляшок можна зробити "кондиціонер". Для цього потрібно заморозити кілька пляшок, наповнених водою, поставити їх на піднос або рушник перед увімкненим вентилятором. Температура повітря в кімнаті значно знизиться.

Зараз ви читаєте новину «Як не замерзнути без електрики та опалення: 4 саморобних обігрівача із підручних засобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути