Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 21:25

Замість реєстрації договорів оренди в БТІ власники житла підуть у "тінь" - експерти

З 1 жовтня всі угоди оренди житла слід реєструвати в БТІ. Нові правила запровадили наказом Міністерства юстиції від 29 липня цього року. Досі туди зверталися лише з угодами строком понад три роки.

Реєстрація полегшить виявлення доходів громадян. Вони повинні сплачувати 15% податку з доходу від здавання житла в оренду. Ухиляння загрожує штрафом 5,1–34 тис. грн.

Кажуть, збільшення податків може підвищити вартість оренди житла.

— В Україні діє закон про заборону куріння в громадських місцях. Що, перестали курити? — коментує 44-річний Віктор Несін, голова правління Спілки консультантів з нерухомості. — Якщо обов'язкову реєстрацію все ж запровадять, я співчуваю БТІ. Наприклад, у Києві щодня укладають три сотні договорів оренди квартир. Це збільшить навантаження на реєстраторів. До них і доти стояли черги.  Люди зазначатимуть занижену вартість. Скоріш за все, оренда піде в тінь. Реєструватимуть у кращому разі десяту частину договорів.

Поки що договори не реєструють у БТІ, бо ніхто не знає процедури. Роз'яснення Мін'юсту рієлтори поки що не бачили.

Податківцям буде складно виявити нелегальних орендарів. Бо внаслідок оподаткування і власник житла, і квартирант втрачатимуть більше коштів, пояснює 41-річний Андрій Сокур, зі столичного агентства нерухомості "Альянс-брок":

— Штрафні санкції податківців оскаржуватимуть у судах. Єдина зачіпка для них — свідчення сусідів. Але квартирант і власник можуть видавати себе за родичів.

Зараз ви читаєте новину «Замість реєстрації договорів оренди в БТІ власники житла підуть у "тінь" - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути