Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2008 17:12

Власники здають квартири без передоплати

 

Три місяці тому донеччанин Максим Щербіна, 25 років, приїхав до Києва із приятелем на заробітки. Одразу ж взялися шукати житло.

— Обдзвонили кілька газетних об"яв, — розповідає Максим. — Вирішили довго не перебирати. Зняли першу ж квартиру, яку оглянули. Вона з меблями. До метро п"ять хвилин пішки, недалеко від центру Києва. Краще й не треба.

— По газеті хату за день знайдеш, — радить мені.

Раніше я орендувала однокімнатку на житломасиві Оболонь, недалеко від роботи. Із власницею домовлялась про $250 на місяць. Уклали договір оренди. Та вже наступного місяця господиня зажадала $280. А потім іще підвищила плату.

— Не влаштовує ціна? Шукайте дешевше десь інде, — пояснила.

Звільнити приміщення треба було за тиждень, бо господиня вже знайшла нового клієнта. Пошуки нової квартири почала з об"яв із припискою "своя". Тобто квартиру здає власник, а не посередник. Та з"ясувалось, що всі оголошення — агентств нерухомості. Вони обіцяли знайти житло за $350–400.

Одразу попереджали, що послуга обійдеться в 50% місячної орендної плати. Ще треба внести передоплату за перший і останній місяці. Перед заселенням доведеться одразу викласти щонайменше $1 тис. Дівчата-брокери просили залишити свій мобільний. Обіцяли одразу подзвонити, як тільки знайдуть підходящий варіант.

За півгодини почалися дзвінки.

— Є велика квартира, біля метро, щойно після ремонту — це дуже хороший варіант, — запевнила брокерка. — І дешево! Усього 450 доларів на місяць.

Квартири на Оболоні нині здають не менше як за $600. Господиня їде на півроку до дочки в Італію і їй потрібні гроші — пояснила брокерка. Тому за квартиру треба заплатити на півроку вперед. Усього $3 тисячі.

За 10 хв. зателефонували з іншого агентства. Обіцяли житло на Оболоні за $300.

— Дешево, бо це останній поверх дев"ятиповерхівки. Зате квартирка дуже гарна, — розповіли по телефону.

Оглядини призначили через годину. Брокерові за показ треба заплатити 15 грн. Після розмови з посередником подзвонив господар квартири:

— Хочу попередити, що я здаю готельку-малометражку, кімната — 10 "квадратів". Якщо вас влаштовує — приходьте.

Я відмовилася. Пошуки продовжила в Інтернеті. Виявилося, там — лише об"яви агентств нерухомості. Готельки пропонували за $350, звичайні однокімнатки — від $450. Нарешті натрапила на квартиру, яку справді здавали власники. Однокімнатка на вул. Північний, за 15 хв. пішки від метро.

Квартира охайна, ремонт робили недавно. Меблі ненові, але в доброму стані. Проте пральної машини й телевізора немає. Площа кімнати замість обіцяних в об"яві 19 "квадратів", виявилася меншою. За місяць плата $400. Я спробувала виторгувати на $50 дешевше.

— Мені спішити нема куди, і так дешево пропоную, — відмовила власниця, Ольга Іванівна. — Але обіцяю найближчим часом ціну не підвищувати.

Хоч і дорогувато, зате не треба давати аванс і комісійні квартирному брокеру, порахувала я. Наступного дня уклали договір оренди квартири.

— Мій чоловік військовий, отримав нову квартиру, ми переселилися туди, — пояснила господиня. — А цю тримаємо для сина. Як одружиться, житиме тут.

Нині однокімнатні квартири на Оболоні у середньому здають по $770. А я плачу Ользі Іванівні $400. Максимові Щербіні квартплату підвищили до $500.

— З початку року оренда однокімнатних квартир у нових будинках подорожчала на 200–400 доларів, при тому що плата там і без того недешева — від тисячі доларів на місяць, — каже брокер агенції нерухомості "СІ-інформ" Людмила Дубова, 43 роки. — Ціни зростатимуть і далі, бо є попит. І на дорогі, і на дешеві квартири знаходимо орендарів за один-два дні.

Столичні ціни для донеччан Олени та Євгена Литвиненків — зависокі.

— Ми знімали квартиру на Микільській Борщагівці за 400 доларів, — каже Олена, 25 років. — За три місяці господиня підняла плату на півсотні. Ще через місяць — до 500 доларів, як у середньому по місту.

Литвиненки виріши перебратися за місто. Тепер за $350 вони наймають однокімнатку в Броварах, райцентрі за 15 км від столиці. Звідти добираються маршруткою до станції метро Лісова. На Хрещатик із Броварів можна доїхати за 1 год. 10 хв. — як і з Микільської Борщагівки.

Оренда дешевшає

Вартість оренди столичного житла найбільше зросла восени 2007-го. Квартири у віддалених районах — Виноградарі, Вигурівщині-Троєщині й Теремках — подорожчали на 25%. Однокімнатки там здають по $490–520. На Печерську в середньому по $1050. Ціни зросли там на 4%.
У квітні 2008 року оренда почала дешевшати, порахувала компанія "СВ девелопмент". Нині зняти квартиру в Києві можна на $22 дешевше, ніж на початку року. Приїжджі не можуть знімати дорогу оренду, пояснюють у компанії. Простіше знімати житло в передмістях. Добиратися звідти на роботу на 15–20 хв довше, ніж із житломасивів, розташованих на околиці столиці.

Зараз ви читаєте новину «Власники здають квартири без передоплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути