середа, 25 квітня 2007 17:45

У Києві дешевшають квартири

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Однокімнатну біля Дарницького вагоноремонтного заводу можна винайняти за 220 доларів
Однокімнатну біля Дарницького вагоноремонтного заводу можна винайняти за 220 доларів

З початку року дешевшала оренда дво- і трикімнатних квартир у Києві. У квітні почали падати ціни й на однокімнатні — щотижня в середньому на 2–3%.

Ціна оренди прямо залежить від вартості нового житла, пояснюють фахівці. Протягом березня-квітня воно почало дешевшати.

— Це тому, що торік ціни на житло підскочили на 50–70 відсотків, — каже виконавчий директор групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко, 28 років. — Та й відсотки за житловими кредитами дуже високі. Тому більшість українців не можуть збудувати або купити квартиру чи будинок.

У Києві дешеві однокімнатні квартири і готельки винаймують приїжджі. Вони заробляють в середньому по $400–500 за місяць. Більша частина заробітку йде на оплату житла. Торік оренда невеликих найдешевших квартир зросла до $350–400. Після цього попит упав.

— У нас тепер багато пропозицій, — розповідає керівник відділу оренди столичної агенції нерухомості "Кварт-сервіс" Людмила Мартинова, 28 років. — Найдешевше на Лівому березі. У дев"ятиповерхівках на Троєщині однокімнатні з меблями та побутовою технікою виставляють по 350 доларів. Квартиру без меблів можна знайти й за 300.

Цікавляться житлом неподалік метро

У попередні роки на весну ціни зростали. Тепер вони падають. Улітку люди виїздять на відпочинок, студенти виселяються після закінчення навчання. Тож попит знизиться, й орендне житло стане ще дешевшим, передбачає Людмила Мартинова.

— Є в нас погана тенденція — рівнятись до сусіда, — каже 41-річний Віктор Несін, віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України. — Власник житла каже квартирантам: "Наші сусіди здають таку ж квартиру за 400 доларів, то чого ми повинні брати дешевше?". У результаті житло, як правило, виставляють за завищеною ціною. Адже насправді дві квартири навіть на одній сходовій клітці мають різну якість, тому й ціна на них повинна бути різною. Тому квартирантам варто торгуватися, а не приставати відразу на пропозицію господарів. Їм доведеться шукати нових наймачів. Квартира може простоювати місяць-два, і господарі не дорахуються кілька сотень доларів у власній кишені. Таким ми пропонуємо: краще трохи опустіть ціну. Бо квартиранта на 350 доларів шукатимете півроку, і майбутні прибутки не перекриють втрат.

Квартиронаймачі в першу чергу цікавляться житлом неподалік метро. Тож у таких районах ціни тримаються. А от хрущовки на Микільській Борщагівці уздовж Кільцевої дороги, коло Дарницького вагоноремонтного заводу, на Старій Дарниці і біля Дарницького вокзалу дешевшають.

— Однокімнатну на першому поверсі старої п"ятиповерхівки на вулиці Алма-Атинській днями здали за 220 доларів, — каже Віктор Несін. — До метро їхати півгодини трамваєм, до зупинки треба пройтися пішки. Меблі старі, радянські. Зате для родини, яка приїхала на заробітки, ціна доступна.


Мінімальна вартість оренди столичної квартири у квітні, $


   1-кімнатна 2-кімнатна 
 Теремки-1  270  370
 Дарниця  330  420
 Троєщина  290  380
 Воскресенка  300  380
 Мінський  300  400
 Печерськ  390  500
 Вітряні Гори  300  390
 Борщагівка  300  450
 Чоколівка  300  400
 Нивки  285  400
Зараз ви читаєте новину «У Києві дешевшають квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути