пʼятниця, 04 квітня 2008 17:58

Хати біля річок кияни купують на перепродаж

Автор: фото: Олександр ХІТРОВ
  Власники будинків у дачному кооперативі на північ від столичного житломасиву Оболонь, прокопали канал від Дніпра. На ньому облаштовують приватні причали. Житло біля каналу виставляють на продаж за 400 тисяч доларів
Власники будинків у дачному кооперативі на північ від столичного житломасиву Оболонь, прокопали канал від Дніпра. На ньому облаштовують приватні причали. Житло біля каналу виставляють на продаж за 400 тисяч доларів

Хату за 100 км від Черкас продають за $185 тис. У будинку 10 на 12 м у селі Лящівка Чорнобаївського району, сучасний ремонт. Є газ і водопровід. Однак за таку ціну можна купити й чотирикімнатну квартиру з євроремонтом у спальному районі обласного центру.

Будинок дорогий, бо стоїть на березі річки Сула та має власний причал, пояснює Ніна Зоря, 37 років, з черкаської агенції нерухомості "Зоря нерухомість":

— Такі беруть заможні рибалки, які мають моторні човни. Цегляний будинок подалі від річки, у Лящівці купите й за 20 тисяч гривень. Хоча в інших селах на Черкащині хати й по п"ять тисяч гривень.

Село Чехівка — теж біля Дніпра. Житло на березі продають за $10 тис. і дорожче. Будинки з усіма вигодами — від $30 тис. Деякі оцінюють і в півмільйона гривень.

— Сільську нерухомість розкуповують жителі райцентру Чорнобай, черкащани та кияни, — каже Ніна Зоря. — Облаштовують там дачі. Або просто тримають на перепродаж.

Власним авто кияни доїжджають до Черкащини менш як за дві години.

Дачні ділянки в селі Проців Бориспільського району, за 30 км від столиці, продають по $80 тис. Ті, що поблизу водозахисних дамб Канівського водосховища — на $30–70 тис. дорожче.

У Києві вихід до Дніпра мають дачники Осокорків і Русанівських садів. Ділянки — по 4–6 соток.

— Сад із літнім щитовим будинком за 200–300 метрів від Дніпра потягне на 100 тисяч, — розповідає Світлана Онищук, 34 роки, спеціаліст столичної агенції нерухомості "Ліста-сервіс". — Але ті, що виходять на берегову лінію — це окрема розмова. Їх почали скуповувати після 2000 року. Спершу порозбирали дачі біля Південного мосту. Фанерні будки зносили. На чотирьох сотках зводили котеджі з гаражами, басейнами й обгороджували мурами.

Вартість таких будинків вираховують за квадратними метрами. Але вона залежить від статусу садиби. Будинок, що стоїть на дачній ділянці углиб Осокорків, продають по $1,5–2 тис.

— Якщо власник оформив право власності на ділянку як на приватну садибу, тоді "квадрат" коштуватиме не менше 2200 доларів, — уточнює Онищук. — Котеджі тепер будують на 200–300 "квадратів". Якщо земля біля самого Дніпра, додайте ще 100 тисяч. А тепер порахуйте ціну.

Багато маєтків із причалами в Конча-Заспі, на південь від столиці. Їхні мешканці прокопали мережу каналів. Ними випливають у Дніпро на швидкісних катерах.

Півторакілометровий канал проклали й до дач, що за 6 км на північ від Оболоні. Будинки біля води продають тепер від $400 тис.

— З іншого боку каналу давнє урочище, зі столітніми дубами і високими травами, — говорить киянин Олександр Невінчаний, 46 років. — Кажуть, усе урочище — сто гектарів, викупила жінка московського мера Лужкова. Будуватимуть там котеджі.

В Олександра була дача поблизу урочища. Торік продав її за $45 тис.

— У мене документи не були оформлені, то вирішив віддати за скільки дають, — пояснює. — А кількох моїх сусідів-дачників московські фірмачі знесли. Вони їм закривали доступ до води.

Для літнього відпочинку Невінчаний купив хату в селі Вища Дубечня. Це за 30 км від Києва, на Десні. Заплатив $10 тис. Добираються туди "шевроле". Олександр купив його на гроші, отримані за дачу.

Зараз ви читаєте новину «Хати біля річок кияни купують на перепродаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути