пʼятниця, 21 січня 2022 17:07

Врятуєте дитину від цифрової залежності: спосіб, за який батьки дякуватимуть

Сучасні діти різного віку буквально "погрузли" в ґаджетах та соціальних мережах. Більшість через таку залежність не мають хобі, проводять мало часу з реальними друзями та нехтують навчанням.

 

Це проблема, на яку давно звернули увагу більшість світових організацій у сфері психологічного розвитку дітей та здоров'я. Проте досі не всі батьки задумувалися про наслідки, з якими може зіштовхнутися їхня родина, говорить педагог Інна Альбоща:

"Зараз діти проводять за телефоном понад 6-7 годин в день. Пів біди, якби хоча б частину цього часу виділяли на дійсно хороші справи: вивчення мов, перегляд пізнавального контенту. Але ж, як показує практика, більшість дивляться безглузді відео в ютубі, грають в ігри, що не для їхнього віку. Згодом надмірне захоплення віртуальним світом призводить до проблем із психологічним здоров'ям. Діти стають роздратованими, агресивними, може розвинутися депресія. Вони погано адаптуються в соціумі, не мають комунікативних навичок та не вміють проявити себе серед інших людей. Крім того, через дефіцит фізичної активності страждає зір та хребет".

Батьки часто замість того, щоб грамотно боротися із залежністю дітей, просто відбирають телефон та карають хатніми справами. Хоча в такому випадку краще пограти з дитиною, наприклад, в настільний хокей, розповіла Альбоща:

"Зазвичай діти сидять в телефонах лише тому, що не знають, чим зайнятися, не мають ніяких інтересів. І батькам варто ці інтереси знайти. Спробуйте кілька вечорів у щось пограти зі своєю дитиною. Не кидайте спроби заохотити її після першої істерики. Підберіть заняття, яке буде їй до смаку. В результаті, крім того, що ви зменшите час ваших дітей за смартфонами, то ще й налагодити з ними міцний зв'язок та довіру".

 

Чудовим способом відволікти дитину від ґаджетів можуть бути настільні ігри. Грати в них буде цікаво не лише меншим, а й дорослим. Вони розвивають логічне та стратегічне мислення дітей, лідерські якості. А спортивні настільні ігри, такі як хокей, до всього ще й дають можливість тренувати дрібну і велику моторику рук, уяву, реакцію, увагу, спритність та точність. Таке проведення часу подібне спорту - є азарт, дух суперництва, прагнення перемагати. Дитина може бути як активним учасником, так і справедливим суддею. Крім того, для цього не потрібно кудись іти, достатньо мати поруч гру, друзів чи батьків.

Перевагою є і те, що подібне заняття зможе принести дитині чимало нагород і визнання. В Україні та світі регулярно проводять чемпіонати з настільного хокею, участь в яких можуть брати дівчата і хлопці різного віку. Аби стати спортсменом, потрібно мати й хорошу саму гру, наприклад, для турнірів використовують хокей марки Stiga. Настільні хокеї компанія почали створювати ще 1957 року. Нині є безперечним лідером на ринку. Придбайте таку. Можливо саме гра від Stiga допоможе вашій дитині стати справжнім чемпіоном.

Зараз ви читаєте новину «Врятуєте дитину від цифрової залежності: спосіб, за який батьки дякуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути