четвер, 13 січня 2022 09:00

Як обрати блоки живлення для світлодіодної стрічки

 

Найпопулярнішим нині вважають світлодіодне освітлення. Воно безпечне, на відміну від люмінесцентного, яке потребує дбайливого поводження через пари ртуті всередині колби. Також економніше за звичайні лампи розжарювання, в яких майже вся потужність спрямована на генерацію тепла, а не світла. Збільшена вартість світлодіодних джерел освітлення окупається їх підвищеною економічністю та довговічністю. У стандартних світлодіодних лампах встановлений мережевий драйвер, який перетворює мережеву напругу до необхідного для LED елементів. А ось при оформленні дизайну зі світлодіодними стрічками необхідно подбати про вибір якісного блока живлення. Від цього залежатиме тривалість роботи системи освітлення. Якісний перетворювач напруги, крім стабільного струму, має різні системи захисту, наприклад, від перевантаження чи короткого замикання.

Як визначити, який потрібен блок живлення?

При виборі блока живлення для led стрічки необхідно враховувати кілька факторів:

• Розташування пристрою. Залежно від середовища, де монтуватимете світлодіодну стрічку, необхідно правильно підібрати і блок живлення. Наприклад, якщо світлодіодне освітлення встановлюєте у ванній кімнаті, то залежно від ступеня контактування з водою, перетворювач напруги повинен мати маркування не менш як IP65. Але можливий варіант, коли LED стрічка встановлена в приміщенні з підвищеною вологістю, а сам блок живлення винесений за його межі й не має контакту з водою. В такому разі краще придбати перетворювач без вологозахисту, наприклад, з установкою на DIN рейці.

• Номінальна напруга світлодіодної стрічки. Цей параметр відповідає за те, чи працюватиме світлодіодна стрічка й чи не вийде вона з ладу. Зазвичай у магазинах можна зустріти LED стрічки з номінальною напругою 5 В, 12 В і 24 В. Якщо до світлодіодного джерела світла, що працює на напрузі 12 В, підключити 5 В, то він не світитиметься. А при підключенні 24 В однозначно вийде з ладу. Тому, при виборі блока живлення для LED стрічки зверніть увагу, яка в неї номінальна робоча напруга, й оберіть відповідний перетворювач. Бувають блоки живлення з різною напругою. В цьому випадку уважно вивчіть специфікацію блока живлення і не переплутайте клеми підключення, щоб уникнути виходу з ладу світлодіодної стрічки.

 

• Номінальний струм чи потужність. Цей параметр впливає на вартість блока живлення. Що більша номінальна потужність світлодіодної стрічки, то дорожча буде ціна. Якщо вибрати відносно слабкий перетворювач, найімовірніше, він вийде з ладу. Або сам вимикатиметься через підвищене навантаження. Якщо придбати блок живлення з надмірною потужністю, то це буде фінансово невиправдана покупка. Слід обирати перетворювач живлення залежно від потужності стрічки, плюс 10% для запасу. Також необхідно враховувати потужність світлодіодної стрічки, зазвичай вона вказується за один погонний метр. Наприклад, якщо у специфікації товару зазначено 8 Вт на метр, а нам потрібно 10 м, виходить 8 Вт х 10 м = 80 Вт, додаємо 10% запасу й отримуємо цифру 88 Вт - це необхідна потужність нашого блока живлення.

• Вибір бренду. При купівлі блока живлення слід звертати увагу на його виробника. При рівних характеристиках виробу краще віддати перевагу відомішому виробнику.

Якщо дотримуватися вищезгаданих правил, то обраний блок живлення LPV-100-12 прослужить довгі роки. А у його виборі надійним супутником є інтернет-магазин Svetum. Ми реалізуємо лише якісні товари від перевірених виробників з доставкою по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати блоки живлення для світлодіодної стрічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути