Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2021 08:01

Липень вразить українців змінами - яких нововведень чекати

З липня 2021 року в Україні почнуть діяти чимало змін в законодавстві. Стосуватимуться різних сфер життя. Наприклад, запрацює ринок землі, перерахують пенсії, запровадять новий податок, фільми транслюватимуть лише українською, обмежать в'їзд в Україну.

Детальніше про нововведення пропонуємо ознайомитися в матеріалі Gazeta.ua.

Землю дозволили продавати

З 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Її зможуть продати майже 6,9 млн власників паїв. 27 млн га між працівниками колгоспів і колгоспних пенсіонерів розподілили в 1990-х роках. Більшість здавали ділянки в оренду фермерам.

Автор: pixabay.com
  Землю можна буде продавати
Землю можна буде продавати

Перші 2,5 роки землю купуватимуть фізичні особи - не більше 100 га на одну особу. З 2024-го до 10 тис. га зможуть брати компанії, де власниками є українці. Іноземці претендуватимуть на ділянки, якщо за це проголосують громадяни на референдумі.

Ціну за пай визначатимуть покупець і продавець. Мають домовлятися через нотаріуса, який перевірить, скільки претендент уже має землі та чи не перебуває він під санкціями. Оплата має бути в безготівковій формі, згідно з законом.

"У середньому гектар рілля в Україні коштує 27,5 тисяч гривень. Ціна може бути більшою чи меншою. Усе залежить від якості ґрунту", - сказав старший проєктний менеджер із земельної реформи офіса реформ Кабміну Андрій Мартин.

У Міністерстві аграрної політики прогнозують, що середня ціна цьогоріч буде близько 50 тис./га. Щороку зростатиме на 10-15%.

"Ринок наблизить Україну до цивілізованих країн. Але законодавче й технічне поле у нас не готове. Чиновники не знають, скільки точно землі є в державній власності, - говорить економіст Андрій Новак. - Добре, що обмежили кількість землі, що можна придбати одній особі та заборонили купувати паї іноземцям. Справедлива вартість землі сформується за кілька років. У Польщі гектар коштує орієнтовно сім тисяч доларів. У нас ґрунт якісніший. Можемо ставити вартість не меншу за п'ять тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати ділянку до продажу

Контролюватиме обіг земель і зміну власників Держгеокадастр.

"Модель ринку, яку пропонує Зеленський, не підтримає малих і середніх фермерів. Ділянки можуть купувати холдинги. Є умови для появи великих монополістів. Економічного ефекту не буде. Є ризик, що сільське господарство деградуватиме. Для простих фермерів немає належних умов - тривалих і легких кредитів, щоб могли придбати землю. Програм захисту від банкрутства" , - каже політолог Віктор Таран.

Серіали й фільми транслюватимуть однією мовою

З 16 липня запрацює нова норма мовного закону. На телебаченні українською мають озвучуватися або дублюватися серіали, реклама й політична агітація.

Половина видань в усіх книгарнях мають бути державною мовою. Запроваджують іспити на рівень володіння українською для претендентів на роботу у держслужбах та осіб, які хочуть здобути громадянство.

Автор: pixabay.com
  Фільми та серіали показуватимуть лише українською
Фільми та серіали показуватимуть лише українською

"Норма необхідна. Кіно має транслюватися державною, більшість глядачів це підтримують. Інакше виходить абсурдна ситуація. Усі іноземні фільми в нас показують українською, а вітчизняні - російською. І всі їх транслюють на каналах Ахметова, Коломойського, Пінчука, Фірташа. Розмови, що їхні компанії зазнають збитків - нісенітниці. Російськомовні серіали можна переозвучити. Проблема для них у тому, що знімають стрічки так, щоб не було зрозуміло, де відбуваються події. Потім перепродують у пострадянський простір. Нав'язують думку про "один народ", - говорить мовний експерт Тарас Шамайда.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019-го. Шість його норм запрацювали торік. Українська стала обов'язковою в рекламі, наукових роботах і під час конференцій, проєктних документаціях, кінотеатрах, закладах охорони здоров'я. Політичні партії та організації на державній мають складати звіти. Вона має бути в назвах аеропортів, вокзалів, станцій, портів, зупинок. З 16 січня цьогоріч українську запровадили у сфері обслуговування.

Податкова прийде з перевірками до роботодавців

Роботодавців із 1 липня перевірятиме податкова й Державна служба праці. Штрафуватимуть на 60 тис. грн, якщо виявлять офіційно неоформлених працівників. За повторне порушення стягнуть до 180 тис. грн.

"Люди, які погоджуються на неофіційну зайнятість, позбавлені соціально-трудових прав - нормованого робочого дня, безпечних умов праці, права на лікарняні й відпустку. В Україні зараз поза штатом працюють понад три мільйони осіб", - каже міністр економіки Олексій Любченко.

Про перевірку вже попередили понад 62 тис. роботодавців.

Підвищать пенсії

З 1 липня частині пенсіонерів перерахують пенсії. Додадуть 100 грн.

Автор: pixabay.com
  Пенсію збільшать на 100 грн
Пенсію збільшать на 100 грн

"Індексація стосуватиметься понад мільйона українців. Її проведуть за двома програмами. Перша торкнеться людей, яким пенсію призначили в 2018-2020 роках, а друга тих, хто отримує мінімальну виплату", - говорить міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

У липні мали додати 400 грн до пенсії українцям, яким понад 75 років. Підвищення перенесли на жовтень через брак коштів, додала Марина Володимирівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорнобильцям" підвищили пенсії

Паралельно в Україні збільшать прожитковий мінімум. Для найнижчої категорії населення становитиме 1854 грн, а загальний - 2294 грн.

Запровадять обмеження на в'їзд в Україну

З 2 липня діятимуть обмеження на в'їзд в Україну з країн, де зафіксували спалах штаму Deita. У списку: Індія, Велика Британія, Росія та Португалія.

Іноземці та особи без громадянства, яким понад 12 років мають здати експрес-тест на визначення антигена коронавірусу в пунктах пропуску на кордоні. Якщо результат виявиться позитивним або ж людина відмовиться від аналізів, її не пустять.

Люди, які постійно живуть на території України й прибули з цих країн, теж мають здати тест. Якщо результат позитивний, їх відправлять на обов'язкову самоізоляцію.

Доведеться заплатити новий податок

1 липня власники квартир площею понад 60 кв. м і будинків від 120 кв. м отримають нові квитанції-повідомлення. Відтоді впродовж двох місяців потрібно буде сплатити податок на нерухомість до 70,8 грн за 1 кв. м. Власникам квартир на 100 кв. м доведеться сплатити 2,8 тис. грн.

Автор: pixabay.com
  Власники великих квартир та будинків мусять заплатити податок
Власники великих квартир та будинків мусять заплатити податок

Якщо квартира розділена між членами сім'ї, то на кожного члена сім'ї рахуватиметься своя норма в 60 кв. м.

Від сплати податку на квартири й будинки звільнені багатодітні родини, діти-сироти, діти-інваліди, власники дитсадків, шкіл, релігійні організації, учасники ООС та їхні сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податок за квартири: хто отримає нові платіжки

За несплату штрафуватимуть. Якщо затримати платіж на 30 днів, штраф становитиме 10%, від 30 днів - 20%. За ігнорування повідомлення й відмову сплачувати на житло можуть накласти арешт.

Українцям даватимуть паспорти вакцинації

У липні повністю щепленим від коронавірусу українцям почнуть видавати паспорти вакцинації. Будуть доступні в паперовому й цифровому вигляді в додатку "Дія".

У документі вказуватимуть дані людини, назву вакцини й дату щеплення. Паспорт дозволить подорожувати країнами Євросоюзу, якщо вони його визнають.

- На ковідних сертифікатах ставитиметься електронний підпис, який теж має визнати Європа. Сподіваємося, що восени взаємовизнання почнеться, - говорить перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Програма паспортів вакцинації ЄС дає змогу людям вільно переміщатися всередині блоку, якщо вони вакциновані однією з чотирьох вакцин західного виробництва. Хоча AstraZeneca й належить до вакцин, які визнали в ЄС, це не поширюється на індійську версію Covishield. Люди, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca, випущеної індійським Serum Insitute, мають проблеми з поїздками в ЄС. МЗС Індії порушило питання про невизнання Covishield Європейським агентством із лікарських засобів (EMA). Хоча Covishield виготовляють за аналогічною Vaxzevria технологією, зараз препарат не має дозволу на продаж у ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Липень вразить українців змінами - яких нововведень чекати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути