середа, 20 лютого 2008 18:23

За кожен шмат землі йде велика конкурентна боротьба

  Начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавщини Олександр Сень: ”Раніше за тонну кукурудзи брали до 4 тисяч гривень. За зиму її вартість підскочила до 30 тисяч”
Начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавщини Олександр Сень: ”Раніше за тонну кукурудзи брали до 4 тисяч гривень. За зиму її вартість підскочила до 30 тисяч”

Селяни готуються до початку веснянопольових робіт. Вони обійдуться на 40% дорожче за торішні. Цьогорічна посівна коштуватиме області 1 млрд грн, каже начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень, 46 років.

Скільки земель планують засіяти цього року?

— Один мільйон 150 тисяч гектарів. 590 тисяч засадимо цукровими буряками, ярими зерновими та зерно-бобовими культурами — пшеницею, ячменем, кукурудзою, горохом.

Чи вистачить техніки?

— Минулого року ми закупили різної техніки на 400 мільйонів гривень. Стара на 85 відсотків теж готова. Облдержадміністрація з "Укртатнафтою" уклала договір про продаж 20 тисяч тонн пального для аграріїв за ціною 5,3 тисячі гривень за тонну. Якщо не буде ніяких потрясінь з боку держави, то до 1 червня пальним ми будемо забезпечені. А інші фірми з огляду на цю вартість навряд чи підніматимуть ціни.

Насіння вже приготували?

— Зернових та зерно-бобових — на 102 відсотки від потреби. Активно докупляємо соняшник. Не вистачає лише насіння кукурудзи. Його треба не менше 5 тисяч тонн. Із них півтори тисячі ще не придбано. Але це проблема всієї Європи. Раніше за тонну кукурудзи брали до 4 тисяч гривень. За зиму її вартість підскочила до 30 тисяч.

Ще з осені минулого року внесли до 25 тисяч тонн міндобрив при потребі у 32 тисячі. З лютого їх ціна піднялася майже удвічі. На початку року тонну селітри чи карбаміду продавали в середньому за 1600 гривень, а тепер уже за 2100 гривень. Хоча ціна газу зросла лише на 40 відсотків.

У яких районах найбільше удобрюють рослини?

— Завжди показові Шишацький, Новосанжарський, Машівський райони. А, приміром, потужні Зіньківський і Хорольський — чомусь не дуже приділяють цьому увагу.

Скільки землі залишиться без обробітку?

— Це кілька тисяч гектарів земель запасу. Там у майбутньому будуть луги й ліси. Є 23 тисячі орних земель у Гадяцькому, Лубенському, Полтавському та Чорнухинському районах. Вони чекають ефективних господарів. А до 90 тисяч гектарів земель — малопродуктивні, схильні до ерозій. Але ми не можемо їх залишати, бо то людські паї. Загалом тепер за кожен шмат землі йде велика конкурентна боротьба.

Коли аграрії планують вийти в поле?

— Щойно буде оптимальна температура і вологість ґрунту — трактори не чекатимуть і дня. Одні прогнозують ранню весну, інші — пізню. Для всіх культур найкраще — поступове підвищення температури.

Зараз ви читаєте новину «За кожен шмат землі йде велика конкурентна боротьба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути