понеділок, 17 березня 2008 16:24

За гектар цукрових буряків доплачуватимуть 550 гривень

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Робітники Глобинського цукрового заводу завантажують до складських приміщень цукор торішнього врожаю. 2007 року завод виробив 21 тисячу тонн цукру. Це на 3 тисячі тонн більше, ніж позаторік
Робітники Глобинського цукрового заводу завантажують до складських приміщень цукор торішнього врожаю. 2007 року завод виробив 21 тисячу тонн цукру. Це на 3 тисячі тонн більше, ніж позаторік

Цього року площі посівів цукрового буряку на Полтавщині скоротять на 15 тис. га. Селян не влаштовує, що цукрозаводи платять мало й розраховуються готовою продукцією.

— Сіяв 4 гектари цукрового буряка, а цього року зовсім не буду, — розповідає фермер із села Ковалівка Шишацького району Юрій Нос, 41 рік. — За кілограм цукру більше 3 гривень не візьмеш. Кілограм проса коштує 4 гривні, гречки — 5 гривень. Нащо мені той буряк?

У селі Вельбівка Гадяцького району підприємство ім. Духова раніше засівало 600 га цукрових буряків. Цього року не сіятимуть. Двоє дрібних фермерів із села — Микола Горошко та Сергій Дяченко — посадять лише для власних потреб.

— Виживуть цукрові заводи, які самі вирощують сировину, — говорить директор по сировині підприємства "Райз-цукор" із селища Червонозаводське Лохвицького району Віталій Мятенко, 45 років. — Встановлена державою ціна цукру — 2,5 тисячі гривень за тонну — нижча його собівартості.

Цукровий завод у селі Ланна Карлівського району забезпечує себе сировиною на 40%. Буряки купують у своєму та сусідньому Полтавському районах.

— Цього року, аби заохотити вирощувати буряк, платитимемо бурякоздавачам більше, — говорить голова правління Ланнівського цукрозаводу Олександр Тимоха, 57 років.

Торік у Полтавській області встановили квоту на виробництво цукру — 196 тис. т. Натомість виробили 266 тис. т.

— Склади завалені цукром минулорічного врожаю, — пояснює гендиректор асоціації "Полтавацукор" Євген Золотарьов. — Менше сіяти цукрових буряків — не вихід, бо через це люди на селі залишаться без роботи, а підприємства — без сировини. Завод, як рік простоїть без роботи, розсиплеться. Нині в області на 150 тисяч тонн цукру немає попиту.

Цього року, як і торік, прийматимуть буряк по 170 грн за тонну. Мінімальна ціна 1 т цукру залишиться 2,5 тис. грн.

— Для заохочення цього року за гектар цукрового буряка доплачуватимуть по 550 гривень державних коштів, — розповідає Михайло Коросташов із обласного управління сільського господарства.

Гроші між сільгосппідприємствами розподілятиме управління сільського господарства та держказначейство. Для дрібних бурякоздавачів дотація не передбачена.

На 2008-й для Полтавської області держава збільшила квоту на виробництво цукру з 196 тис. т до 239 тис. т.

Управління проводить роботу в селах, щоб ділянки з цукровим буряком не зменшувалися. Коросташов зауважує, що через державну дотацію окремі підприємства переглядають свої плани на посіви.

На Полтавщині працює дев"ять цукрозаводів. Два роки тому закрився завод у селищі Артемівка Чутівського району.

Зараз ви читаєте новину «За гектар цукрових буряків доплачуватимуть 550 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути