середа, 16 квітня 2008 18:20

В"язням концтаборів виділили по 100 гривень

У Гадячі вшановували колишніх ув"язнених фашистських таборів. Мер міста Тетяна Савченко виділила 81-річній Софії Савенко та Тетяні Єжелєвій, 84 роки, матеріальну допомогу.

Коли Софії Савенко було 15, її вивезли до Магдебурга. Там вона працювала на військовому заводі. Старші дівчата запропонували втекти. Та німці зловили їх, запроторили в табір "Освенцім". Софія пробула в цьому та інших концтаборах Німеччини до 8 травня 1945 року. Звільнили її у 18-річному віці.

Тетяна Єжелєва також була ув"язнена в кількох німецьких таборах. Свого часу жінці довелося доводити в радянському суді те, що її силоміць вивезли до Німеччини. Нині мешкає сама. Донька проживає у Харкові. Раніше Єжелєва працювала продавцем місцевого комбінату громадського харчування.

— Раніше в місті жило чотири колишніх в"язнів концтаборів, — розповідає мер Гадяча Тетяна Савченко. — Двоє чоловіків померли. Залишилося дві жінки. Грошову допомогу мерія надає їм щорічно.

Колись Савенко та Єжелєва брали участь у міських заходах, розповідали містянам про пережите. Нині жінки хворіють.

Зараз ви читаєте новину «В"язням концтаборів виділили по 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути