Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 21:16

Всохлу сосну перетворять на скульптуру

У Лохвиці всохла рідкісна Веймутова сосна. Дереву було понад 100 років. Працівники лісництва хочуть витесати з дуба фігуру ведмедя та поставити на пеньок від зрізаної сосни.

У Лохвиці кілька таких сосен було посаджено на початку минулого століття. 15 років тому друга сосна росла на території філії "Полтаваобленерго".

— Вірогідно, сосна б жила далі, якби не пожежа, що сталася 2003 року, — говорить лісничий Михайло Сердюк, 48 років. — Через підпал згоріло приміщення лісництва та Товариства мисливців і рибалок, розташоване у дерев"яному дореволюційному будинку. Тоді постраждало кілька гілок.

Під час будівництва нового приміщення влітку 2006-го навколо сосни занадто втрамбували ґрунт. Літо було посушливим. Лісники припускають, що через це дерево загинуло.

— Веймутовою сосна названа на честь капітана Джорджа Веймута, який завіз її до Британії з Америки в 1620 році, щоб розводити для потреб судноплавства. Проте через клімат там вона не прижилася. В Україні ці сосни збереглися подекуди в старих ботанічних садах та садибах поміщиків. І зараз їх майже не залишилося через грибкові хвороби, — розповідає 38-річний Олександр Ковалівський із Харківського педуніверситету.

Зараз ви читаєте новину «Всохлу сосну перетворять на скульптуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути