Ексклюзиви
четвер, 20 серпня 2009 18:57

Володимир Бідуха погрожує спалити музей

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Засновник музею просто неба ”Скіфленд” Володимир Бідуха (праворуч) спалює іменні смолоскипи для керівників області. За його задумом, вони мали підпалити музей, у якого забрали земельну ділянку. Посадовці на акцію не прийшли
Засновник музею просто неба ”Скіфленд” Володимир Бідуха (праворуч) спалює іменні смолоскипи для керівників області. За його задумом, вони мали підпалити музей, у якого забрали земельну ділянку. Посадовці на акцію не прийшли

Музей просто неба "Скіфленд" його засновник 43-річний Володимир Бідуха погрожував спалити в понеділок. Таким чином хотів висловити протест проти знищення цього осередку при в"їзді до Більського городища в Котелевському районі.

Журналістів Бідуха привозить на місце під вечір. Від дороги ділянка відгороджена частоколом, по боках — чатові вежі, одна похилилася. На подвір"ї стоїть дерев"яний зруб, накритий плівкою. Усередині викладена піч, валяються порожні пивні пляшки, сміття. На стінах видряпані написи "Ваня", "Діма", "Пархомов".

Чоловік водить по подвір"ю:

— Там, де стоїть дерев"яний хрест, повинна бути церква. Далі палиця — там млин. Ще з"являться господарські споруди, будинок господаря. Це був би комплекс, який би відроджував козацький форпост. Із другого боку дороги передбачалася реконструкція поселення скіфів. Три роки тому взяв два гектари землі в оренду. Завіз два вагони лісу на 150 тисяч гривень. Поставив частокіл, кілька будиночків.

Каже: як тільки на землі з"явилися споруди, ділянку в нього відібрали.

— Місцевому князю захотілося мати це у своєму розпорядженні, — говорить.

Біля будинку розпалене багаття. Навколо нього в землю встромлені чотири символічні іменні смолоскипи — дві очеретини, зв"язані мотузкою, між ними ганчірка. Їх він возив до адмінбудівлі обласної влади кілька тижнів тому.

До багаття підходить Володимир Бідуха.

Завіз два вагони лісу на 150 тисяч гривень

— Музей палити не збираюся, — каже. — Ті люди, від яких залежало вирішення цього питання без ускладнень, не з"явилися. Бояться відповідати за свої дії. Тому сьогодні ми спалимо ці смолоскипи, а на вогнищі зваримо куліш і будемо святкувати триріччя музею просто неба. "Скіфленд" тут буде.

Смолоскипи чоловік кидає у вогонь, ті швидко згорають. На багатті готують куліш у казані. Частують гостей.

Голова Котелевської райдержадміністрації 48-річний Валерій Сідько пояснює, що земельну ділянку у Володимира Бідухи відібрали законно:

— Три роки тому він узяв в оренду два гектари пасовища. Мав змінити цільове призначення ділянки. Не збирався на ній випасати худобу, а розвивати інфраструктуру до заповідника. Також повинен був виготовити документацію на землю і заключити угоду. За півтора року нічого цього не зробив. А потім ще подав заяву на безплатну приватизацію цієї землі. Сільрада відмовила.

Своє рішення про надання в оренду земельної ділянки Бідусі голова райдержадміністрації відмінив потім. Пояснює, що прокурорська перевірка виявила порушення:

— А нове на його користь не видав, бо він за весь час не оформив документи і дозволи. Минулого тижня науковці дали висновок, що ті забори, які він там нагородив, ніяк не вписуються в ландшафт. Це просто позор. Вони скоро поваляться.

Ділянку передали місцевому товариству "Скіф". Планують побудувати на ній заклади харчування в етнографічному стилі, готель, оглядовий майданчик.

— Суд розглядає правомірність скасування рішення про розпорядження на виділення ділянки, — говорить Сідько.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Бідуха погрожує спалити музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути