вівторок, 01 липня 2008 18:44

Відкрили центр для бездомних породіль

У четвер у селі Омельник Кременчуцького району відкрили обласний соціальний центр матері та дитини. Розрахований він на 10 жінок, які перебувають на сьомому-дев"ятому місяці вагітності або після народження дитини до 18 місяців. Це здебільшого ті матері, які можуть відмовитися від новонароджених.

— Життя непередбачуване. Якщо в жінки життєві проблеми, з нею працюватиме психолог, який передбачений у штаті працівників. Взагалі заплановано 12 штатних одиниць. Директором центру буде Людмила Поколота, за фахом лікар-педіатр, — каже директор обласного центру соцслужби для сім"ї, дітей та молоді Світлана Півень, 34 роки. — Це державна програма. Та утримуватиметься за рахунок обласного бюджету.

Центру із державної скарбниці виділили 532 тис. грн, на ремонт витратили 400 тис., а на обладнання та інвентар — 132 тис. грн.

Для кожної матері вже підготовлена кімната. В ній стоїть ліжко, на якому лежить дитячий одяг. Шафа, стіл із настільною лампою, дитяче ліжко та манеж. На підлозі — килим, а на вікнах — жалюзі. На коридорах — 10 колясок. Обладнані приміщення їдальні, пральні, ванни, вітальні з телевізором, м"якими меблями та іграшками. У медкабінеті є ваги для новонароджених і семимісячних малюків та відкидний повивальний стіл, під яким стоїть ванночка для немовлят. Премудростям материнства навчить медсестра.

Штат повністю не укомплектований. Тому перших породіль приймуть за місяць. Поряд на подвір"ї буде амбулаторія сімейної медицини.

— Це приміщення будувалося ще 1950 року. У першій половині розміщувалася лікарня, в другій — дім престарілих, — каже депутат сільради Ніна Молодецька, 76 років.

Рік тому літніх людей перевели до територіального центру для престарілих в селі Пришиб, за 20 км від Омельника. Площа приміщення центру — 450 кв. м. Шиферу на дахові 20 років. Замінили два листи старого. На подвір"ї — криниця. Хочуть зробити дитмайданчик із каруселями та пісочницею.

— Після закінчення терміну 18 місяців ніхто на вулиці не залишиться. Є Закон України "Про соціальне житло", тому місцева влада має забезпечити матір бодай кімнатою в сімейному гуртожитку чи оплачувати оренду житла. У Пришибі є чотири вільних будинки, я привезу нашу бригаду будівельників. Два ми заберемо собі для таких мам, — розповідає заступник голови облдержадміністрації Надія М"якушко, 51 рік. — Інакше дитину або віддають до сиротинця, або утримують за бюджетні кошти.

Такий центр перший на Полтавщині та сьомий в Україні.

Від Омельника до Кременчука — 17 км.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили центр для бездомних породіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути