четвер, 29 травня 2008 21:13

Валентині Погорілій у Німеччину мама слала сухарі

Автор: фото з архіву Валентини Погорілої
  Валентина Погоріла (ліворуч) із подругою Варварою біля свого барака в селищі Рюдерсдорф під Берліном 1942 року. Там жінка працювала на заводі залізобетонних конструкцій
Валентина Погоріла (ліворуч) із подругою Варварою біля свого барака в селищі Рюдерсдорф під Берліном 1942 року. Там жінка працювала на заводі залізобетонних конструкцій

"Відкриваю посилку, а там засушені коржики в полотняному мішечку — мама прислала, — згадує 82-річна Валентина Погоріла (дівоче прізвище — Четвертак) із селища Велика Багачка. На цьому фото 1942 року вони з подругою Варварою біля свого бараку в селищі Рюдерсдорф під Берліном. Там жінка три роки була остарбайтером. Знімок зробила, щоб відправити мамі, у день, коли отримала від неї посилку. Разом із фотокарткою надіслала листа зі словами: "Дядя привіз багато гостинців. Ми такі раді були".

— Так я сообщала мамі, що вже чути звуки канонади і радянські війська скоро нас освободять, — каже Валентина Михайлівна. — Вона не вміла читати і понесла те письмо вчительці у школу. А та й розтлумачила.

Жінку забрали до Німеччини у 16 років. Там вона працювала на заводі залізобетонних конструкцій.

— Ночами возила важку тачанку з цементом, — веде далі. — А вдень просилася чергувати на кухню — там набирали в тазики печену картоплю, заодно старалися трішки перехопити. А німці заставляли співати, щоб роти були зайнятими. На день нам давали по шматку чорного хліба з тирсою. Ми задки вибирали — кому який попаде. Старалися зразу з"їсти, бо як сховати під подушку — могли вкрасти.

Якось німецький наглядач нізащо побив жінку.

— Він був чорнявим, вів нас під конвоєм. А подруга й каже: "От чортів циган, доки він нас мучитиме". Той зразу кулаком мені в лице, — розповідає.

Після війни жінка вийшла заміж за фельдшера Олексія Погорілого. Працювала санітаркою у лікарнях району. А пізніше — нянею у пришкільному інтернаті у Великій Багачці. Виховала двох доньок. Має п"ятьох онуків та чотирьох правнуків.

Зараз ви читаєте новину «Валентині Погорілій у Німеччину мама слала сухарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути