вівторок, 29 квітня 2008 16:23

Валентина Оніщенко садить полуницю на чорній плівці

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Полтавці Валентина та Володимир Оніщенки саджають полуницю в отвори, вирізані в чорній поліетиленовій плівці. Її краї прикопують
Полтавці Валентина та Володимир Оніщенки саджають полуницю в отвори, вирізані в чорній поліетиленовій плівці. Її краї прикопують

Полтавка Валентина Оніщенко, 64 роки, цієї весни пересадила полуницю. Ягоди посадила в дірках на чорній поліетиленовій плівці.

— Побачила такий спосіб минулого літа в Тетяни Котенко з селища Червоний Шлях під Полтавою, — розповідає Валентина Олексіївна. — У неї полуниці були висаджені в отворах, вирізаних у лінолеумі. Вирішила спробувати й собі. Замість лінолеуму взяла чорну поліетиленову плівку. Розстелила її на своїх чотириметрових рядках.

Плівку жінка купила на базарі. Метр — по 6 грн.

57-річна Тетяна Котенко з Червоного Шляху вирощує полуницю на лінолеумі.

— Наша полуниця два роки росла на ділянці, застеленій лінолеумом, — каже Тетяна Іванівна. — Колись побачила по телевізору, як у Португалії цілі поля застелені так. У вирізаних дірках росте полуниця. Замість плівки взяла старий лінолеум. Повирізала в ньому круглі отвори на відстані 20 сантиметрів один від одного. В них висадила кущики.

Такий спосіб вирощування підходить для великих ділянок. Отвори у плівці мають бути діаметром 12–15 см.

— Плівка захищає полуницю від мокриць та інших шкідників, — каже жінка. — Та й ягоди не брудні, не підгнивають. Із бур"яном не треба боротися. При поливі воду заливаю під сам корінь.

Зняла лінолеум, бо від вологи він потрух

Цієї весни Тетяна Котенко зняла лінолеум, бо від вологи він потрух. Земля відпочиватиме до осені. А тоді жінка застелить грядку плівкою.

Валентина Оніщенко збирається вирощувати полуницю вертикальним способом — в автомобільних шинах.

— Краще брати ремантантну. Це та, що плодоносить усе літо до осені, — пояснює Валентина Олексіївна. — Треба взяти кілька старих автомобільних шин однакового розміру, зробити вертикальну грядку.

На шині робить круглі отвори на відстані 25 см один від одного. Кладе нижню шину на сонячне місце й засипає землею. У бічні отвори саджає відростки полуниці. Корені трохи заглиблює. Шини ставить одна на одну до потрібної висоти.

— Водою таку грядку поливають зверху. Якщо хочете, щоб полуниця добре плодоносила, треба общипувати вусики, — говорить жінка. — Ягоди повинні добре вродити. З урожаю готую варення. Ягоди перед варінням замочую на чотири-п"ять годин у горілці. Вони твердішають і не розповзаються.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Оніщенко садить полуницю на чорній плівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути