Ексклюзиви
четвер, 17 липня 2008 17:06

"Український правовий союз" консультує з питань поділу спадщини

  Голова Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації ”Український правовий союз” Юрій Сліпченко
Голова Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації ”Український правовий союз” Юрій Сліпченко

У нас помер батько. У спадщину після себе залишив будинок. Там живе мати. Вона хоче переоформити цю спадщину на своє ім"я. Я написала відмову на її користь, а брат не згодився — хоче отримати свою частку. Чи має право мати на більшу частку спадщини? Батько 18 років хворів, був інвалідом ІІ групи, вона його доглядала, є історія хвороби. А якщо братові відійде частка спадщини, чи має право мати виплатити її грошима?

Н. Могильна, м. Зіньків

— Згідно зі статтею 1261 Цивільного кодексу України, діти та дружина мають право на успадкування у першу чергу. Якщо вони постійно жили зі спадкодавцем, то мають право на спадщину. Якщо такі родичі постійно не проживали із спадкодавцем, то протягом півроку з дня його смерті мають подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

За статтею 1269 Цивільного кодексу України, частки у спадщині кожного із спадкоємців рівні. Проте майно, нажите подружжям за час шлюбу, належить обом на праві спільної сумісної власності незалежно від того, чи обоє мали самостійний заробіток. У разі поділу майна частки чоловіка та дружини є рівними. Відповідно до статті 70 Сімейного кодексу України, вона (мати) є власницею половини усієї спадщини. Решта майна ділиться на усіх трьох спадкоємців — матір, дочку й сина. Тобто кожному з них належить 1/6 частка спадщини. За законом cпадкоємці можуть відмовитися від своєї частки спадщини на користь одного із спадкоємців. Якщо дочка відмовилася від своєї частки на користь матері, то вона переходить до неї. Тоді частка матері вже становить 5/6 від усього майна. Але бажання сина отримати свою 1/6 частку є цілком правомірним. За усною угодою між собою автори листа можуть змінити розмір частки рухомого майна будь-кого з них. Якщо ж це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, то такі зміни має посвідчити нотаріус.

Чи має право повнолітній син на частку спадщини свого батька, якщо практично не підтримував з ним родинних стосунків?

Людмила Панченко, селище Решетилівка

— Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Якщо повнолітній син вказаний у заповіті, то він має право на частку спадщини, яка там зазначена. У разі відсутності заповіту або визнання його недійсним право на спадок отримують родичі відповідно до черги, встановленої законодавством. Подружжя, батьки та діти мають таке право у першу чергу. І навіть діти, народжені після смерті спадкодавця. Тобто син має право на рівну з іншими спадкоємцями першої черги частку спадщини, якщо інше не передбачено угодою між ними.

Якщо з"ясується, що син ображав батька, то суд може відмовити йому у спадщині

За статтею 1241 Цивільного кодексу України, якщо повнолітній син непрацездатний, то незалежно від змісту заповіту він обов"язково успадкує частку майна, яка належала б йому при успадкуванні за законом. Але розмір частки сина може бути зменшений судом з урахуванням відносин між спадкоємцем та спадкодавцем. Якщо з"ясується, що син ображав чи бив батька, то суд взагалі може відмовити йому у наданні права на спадщину. Тоді його частка перейде іншим спадкоємцям відповідно до черги. А коли у спадкодавця більше немає нікого з рідних, — державі.

Торік помер син сестри, яка відбуває покарання в тюрмі. Через півроку я вступила в право спадщини. А ще до смерті племінника в нього був борг за житлово-комунальні послуги. Мені прийшов лист, де наказано сплатити борг, інакше подадуть у суд. Що мені робити?

Оксана Ляпіна, м. Кременчук

— Стаття 1218 Цивільного кодексу України передбачає, що до складу спадщини входять усі права та обов"язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися після його смерті. Тобто разом зі спадщиною до авторки листа перейшли і всі обов"язки господаря цієї квартири. Вона за законом зобов"язана повністю сплатити усі борги. Але лише ту суму, яка відповідає її частці спадщини.

Будучи заміжня, я придбала собі будинок по дарчій. При розлученні чи мають право члени моєї сім"ї на цей будинок?

Анастасія Ярмолюк, смт Котельва

— Відповідно до статті 717 Цивільного кодексу України, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов"язується передати у майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безплатно майно (дарунок) у власність. Право власності на річ (майно) особа здійснює відповідно до закону за своєю волею незалежно від волі інших осіб. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Це право власності є непорушним. Ніхто не може позбавити цього права чи обмежити його здійснення.

За статтею 57 Сімейного кодексу України, майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка, — це майно, набуте нею чи ним за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування. Таким чином, при розірванні шлюбу інші члени сім"ї не мають прав на таке майно.

Зараз ви читаєте новину «"Український правовий союз" консультує з питань поділу спадщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути